вівторок, 07 листопада 2006 15:28

Шиїти вимагають показати страту Хусейна по телебаченню

Іракські шиїти вимагають, щоб страту Саддама Хусейна показали по телебаченню. Вони вважають, що повішання має відбутися на площі Фірдус у присутності членів сімей тих, хто був знищений по його наказу.

- Ми наполягаємо на публічній страті, - заявив житель Багдада Салам Махамад, 31 рік. - Якщо повішання буде таємним, ми протестуватимемо і вимагатимемо відставки уряду.

Разом з тим деякі шиїти вважають, що поряд з Саддамом повинен висіти президент США Джордж Буш.

- Ми сподіваємося, що він буде засуджений також як Саддам за всі ті руйнування і біди, які він приніс Іраку, - заявив вчитель Раад Сахді, 33 роки.

Інші шиїти побоюються, що пряма телетрансляція страти Хусейна спровокує новий витік міжконфесійних сутичок в Іраку і перетворить колишнього диктатора на мученика.

Довірена особа прем"єр-міністра Іраку Нурі аль-Малікі депутат іракського парламенту Хаїдер аль-Абаді повідомив, що влада планує провести страту Саддама в одній з іракських в"язниць у присутності членів кабінету міністрів і громадян, чиї рідні стали жертвами репресій.

За словами Хаїдера аль-Абаді, швидше за все, страта відбудеться в кінці січня 2007 року.

Нагадаємо, що 5 листопада Верховний трибунал Іраку засудив Саддама Хусейна до страти через повішення по звинуваченню у вбивстві 148 шиїтів в селі Дуджейл. Смертний вирок був також ухвалений його братові, колишньому керівникові розвідки Іраку Барзану аль-Тікріті і колишньому голові Іракського революційного суду Аваду Хамеду аль-Бандеру, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Шиїти вимагають показати страту Хусейна по телебаченню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі