середа, 02 березня 2022 14:17

Спецтема: Війна Росії проти України

"Системи ППО та літаки" - як Європа може допомогти Україні захистити небо

"Системи ППО та літаки" - як Європа може допомогти Україні захистити небо
"Захід може запропонувати передати нам сучасне ППО", говорить Олександр Хара. Фото: www.ukrmilitary.com

Захід наразі не може зробити над Україною "безпольотну зону", бо це означатиме війну НАТО із ядерною державою - Росією. Малоймовірно і те , що наше небо чи гуманітарний коридор у ньому захищатимуть країни-учасниці Альянсу за своєю ініціативою. Про це Gazeta.ua розповідає експерт-міжнародник Олександр Хара.

Так коментує заяву експосола США при НАТО Курта Волкера про те, що Сполучені Штати разом із союзниками по НАТО - Великою Британією, Польщею, можливо, Туреччиною, можуть забезпечити безполітну зону над Україною, незважаючи на занепокоєння, що будуть залучені до прямого конфлікту з Росією.

Закриття неба військовими НАТО - наразі малоймовірно, говорить Хара.

"Бо це буде прямий конфлікт між США та Росією. Він був би ядерним. Не бачу наразі технічної можливості, щоб Захід міг зробити над Україною "безпольотну зону"", - говорить Хара.

Захід може допомогти Україні озброєнням, наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська економіка уже в піке. Можуть втратити ще 40% доходів

"Українське небо маємо захищати своїми силами. Єдине, шо може запропонувати Захід - це передати сучасне озброєння. В цих умовах не можемо засвоїти новітні зразки техніки як літаки F16 чи система протиповітряної оборони Patriot. Але можемо застосувати оновлені колишні радянські системи - С300, С400, літаки Міг та Су. В країнах центральної та східної Європи вони є - у поляків, болгар. Це була б велика допомога нам. Бо ми могли би одразу їх застосувати проти ворожої армії в нашому небі. Це рішення у площині політики та фінансів, бо це дорого. Великою допомогою є також іноземці, які зараз їдуть воювати за нас", - говорить Хара.

Додатково треба просити ще безпілотників "Байрактар", каже експерт.

"Найбільш потужні ми на землі - знищуємо колону за колоною. Якщо б в нашому повітрі не було російських літаків, то у міста їх не потрапляли би бомби. Саме тому нам потрібні засоби ППО від західних союзників, щоб боротися проти ворожих літаків", - каже Хара.

Експосол США при НАТО Курт Волкер заявив, що Сполучені Штати разом із союзниками по НАТО можуть забезпечити безполітну зону над Україною, незважаючи на занепокоєння, що будуть залучені до прямого конфлікту з Росією. Це можна зробити спочатку над Києвом та Західною Україною – за участю союзників, зокрема Великої Британії, Польщі, можливо, Туреччини. Необхідно запобігти насамперед атакам проти цивільного населення та критичної інфраструктури, такій як АЕС, наголосив Волкер.

Європейський парламент визнає європейську перспективу України і працюватиме, щоб Україна отримала статус кандидата на членство в Європейському Союзі.

Зараз ви читаєте новину «"Системи ППО та літаки" - як Європа може допомогти Україні захистити небо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі