четвер, 17 травня 2007 14:57

Сейм Латвії схвалив ратифікацію договору про кордон з Росією

Сейм (парламент) Латвії в четвер схвалив в другому, остаточному читанні ратифікацію підписаного 27 березня в Москві договору про кордон між Латвією і Росією. За законопроект про ратифікацію договору з Росією, який був парафований ще 10 років тому, проголосували 70 депутатів. Проти ратифікації виступили 25 парламентарів - націоналісти як з правлячої коаліції, так і з правої опозиції.

Прем"єр-міністр республіки Айгарс Калвітіс, звертаючись до депутатів, відзначив, що ратифікацією договору з Росією Латвія виконає свої міжнародні зобов"язання, чого чекають від неї іноземні партнери.

Тим часом під час обговорення договору про межу в сеймі, декілька десятків чоловік провели в Ризі пікет біля будівлі парламенту Латвії. Присутні співали патріотичні пісні і тримали плакати з написами, що осуджують відмову Латвії від домагань на територію колишнього Абренського повіту.

27 березня латвійський прем"єр Айгарс Калвітіс і голова уряду РФ Михайло Фрадков підписали в Москві договір про кордон, парафований ще 10 років тому. Спочатку документ планувалося підписати в Москві 10 травня 2005 року. Проте на додаток до договору уряд Латвії прийняв так звану односторонню "роз"яснювальну декларацію", в якій піднімалася проблема Питаловського району Псковської області, що до війни входив до складу балтійської республіки.

За цим договором Латвія відмовляється від всяких територіальних претензій на Питаловський район Псковської області Росії. У зв"язку з підписанням договору втратила силу прийнята урядом два роки тому одностороння декларація, де містилося посилання на мирний договір між Латвією і Росією від 1920 року, по якому Латвії відходять Абрене і шість навколишніх волостей, що є зараз територією Питаловського району Псковської області.

Цей район до Великої Вітчизняної війни входив до складу Латвії і називався по-латвійському - Абрене. Після отримання незалежності в 1991 році Латвія ставила питання про визнання Ризького договору з Російською радянською федеральною соціалістичною республікою (РРФСР) 1920 року і про незаконність передачі до складу Росії Питаловського району в рамках "пакту Молотова-Ріббентропа".

При цьому власне повернення територій Латвія не вимагала, але вказала, що Росія повинна визнати незаконність відторгнення цих територій. У 1997 році країни повинні були підписати прикордонний договір, але в доповненні до нього Латвія прийняла "роз"яснювальну декларацію". У нім знову було вказано на "проблему Абрене". Дипломати пояснили появу декларації особливостями конституції країни, яка забороняє міняти межі без проведення референдуму. Референдум провели, його результати показали, що жителям Латвії Абрене не потрібний. Весь цей час Москва рахувала появу декларації як "висунення територіальних претензій", і договір не підписувала, повідомляє NEWSru.


Зараз ви читаєте новину «Сейм Латвії схвалив ратифікацію договору про кордон з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі