вівторок, 06 жовтня 2009 16:22

Сьогодні оголосять переможця найпрестижнішої літературної премії в ЄС

Сьогодні оголосять переможця найпрестижнішої літературної премії в ЄС

У вівторок у Гілдхоллі - церемоніальній ратуші лондонського району Сіті - пройде урочиста церемонія оголошення лауреата Букерівської премії - 2009. За найпрестижнішу премію, яку вручають щорічно англомовним авторам з Великобританії, Ірландії і країн Євросоюзу, боротимуться шість авторів.

Серед фіналістів - двічі лауреат Букера, володар Нобелівської премії з літератури (2003 рік) Джон Максвелл Кутзеє. У 1983 році Букерівська премія дісталася письменнику, який народився у ПАР і нині проживає в Австралії, за роман "Життя і час Міхаела К.", в 1999 році - за роман "Ганьба".

У нинішньому році на приз претендує останній роман Кутзеє Summertime (дослівно "Літня пора"). Summertime роман автобіографічний і розповідає історію письменника через близьких йому людей, друзів і колишніх колег.

Якщо роман цього року буде визнано кращим, Кутзеє стане першим в історії письменником - володарем трьох Букерівських премій.

У перелік фіналістів також увійшла лауреат Букера 1990 року (роман "Мати") англійська письменниця Антонія Баєтт зі своєю останньою книгою The Children"s Book (дослівно "Дитяча книга"), що розповідає історію кількох родин і кількох поколінь у період з 1895 року до початку Першої світової війни.

Також до "короткого списку" увійшли півфіналістка 2005 Хіларі Ментел з історичним романом Wolf Hall ( "Вулф Хол"), двічі фіналістка (2002 і 2006 роки) Сара Уотерс з книгою The Little Stranger ( "Маленький незнайомець") і двоє дебютантів - наймолодший автор нинішнього сезону 34-річний Адам Фаулдс з романом The Quickening Maze ("Живий лабіринт") і англійський письменник Саймон Моуер, The Glass Room ( "Скляна кімната").

Букерівська премія, заснована в 1968 році, вручається щорічно. Володар премії отримує 50 тисяч фунтів стерлінгів. Крім того, всім фіналістам, включаючи переможця, вручається чек на 2,5 тисячі фунтів, а також контракт на дизайнерське оформлення нової книги. Переможця визначає журі, яке цього року очолює шотландський журналіст і письменник Джеймс Ноті.

У 2008 році лауреатом Букера і володарем премії в 50 тисяч фунтів стерлінгів став індійський письменник Аравінд Адіга з книгою "Білий тигр". 

Newsru.com

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні оголосять переможця найпрестижнішої літературної премії в ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі