четвер, 11 березня 2010 08:33

Найбагатшою людиною світу визнано мексиканця Карлоса Сліма

Найбагатшою людиною світу визнано мексиканця Карлоса Сліма

Мексиканець Карлос Слім за підсумками 2009 року став найбагатшою людиною світу, відтіснивши Білла Гейтса на другу позицію.

Про це йдеться у щорічному рейтингу мільярдерів журналу Forbes, оприлюдненому в середу ввечері, 10 березня.

Титан телекомунікаційного ринку став першим в історії рейтингу американців, що піднялися на вершину піраміди мільярдерів за останні 16 років. Розмір його статів, за оцінкою видання, 53,5 мільярда доларів. За рік вони збільшилися  на 18,5 мільярда доларів.

Капітал засновника компанії Microsoft Гейтса оцінюється в 53 мільярди - "всього лише" на 500 мільйонів доларів менше.

На третій позиції рейтингу мільярдерів - культовий інвестор Уоррен Баффет з капіталом у 47 мільярдів доларів.

Минулий рік лише перетасував першу "трійку" найбагатших людей світу, збільшивши капітал кожного з фігурантів, незважаючи на затяжну рецесію.

Так, минулого року вершину списку найбагатших людей світу займав Гейтс із $40 млрд, "срібло" у цій номінації дісталося Баффету ($37 млрд) в той час, як третє місце закріпив за собою Слім, що мав на той момент всього лише $35 млрд.

У порівнянні з минулим роком дещо змінився склад першої "десятки" супербагатіїв світу. У ній з"явилося два нових імені: француз Бернар Арно (7-е місце, власник компанії Louis Vuitton, Moet & Chandon (LVMH), статок - $27 млрд) і бразилець Айк Батіста (8-а рядок, видобуток корисних копалин, статок -- $27 млрд).

У переліку 2009 Арно займає 15-у позицію з 16,5 млрд доларів, а Батіста - 61-у (7,5 млрд доларів).

Залишилися в "десятці" Forbes ще п"ятеро мільярдерів: глава індійської компанії Reliance Industries Мукеш Амбані (29 млрд доларів), власник найбільшої у світі сталеливарної компанії індієць Лакшмі Міттал (28,7 млрд), глава американської компанії Oracle Лоуренс Еллісон (22,5 млрд ), власник корпорації з продажу одягу Inditex Group іспанець Амансіо Ортега (25 млрд) і співвласник німецької мережі супермаркетів Aldi Карл Альбрехт (21,5 млрд).

З 5-го на 11-е місце перемістився творець шведської торгової мережі IKEA Інгвар Бергман і його сім"я (статки - 23 млрд доларів), а брат Карла Альбрехта Тео опустився з 9-ї позиції на 31-ю (16,7 млрд).

До переліку Forbes увійшли дев"ять мільярдерів з колишніх республік Радянського Союзу - п"ять з Казахстану і чотири - з України. Найбільш заможним з них визнано найбагатшого громадянина України Рината Ахметова (148-е місце, 5,2 млрд доларів).

Розмір активів мільярдерів світу експерти видання оцінювали за станом на 12 лютого поточного року.

У цілому ж число мільярдерів у світі збільшилося більш ніж на 200 осіб - з 793 в 2009 році до 1011 - у нинішньому. Їх сукупний статок зрыс на 50% - з 2,4 до 3,6 трлн доларів.

Середній розмір статку кожного з найбагатших людей Землі також збільшився - з 3 до 3,5 млрд доларів, зазначають у Forbes. Більше стало і жінок, статок яких вимірюється десятизначний числом - кількість мільярдерок зросла з 72 до 89.

Карлос Слім Елу - 70-річний мексиканський бізнесмен арабського походження, син емігрантів-християн з Лівану. Його капітал заснований на комунікаційній індустрії - Telefonos de Mexico, Altria Group, Telcel і America Movil.

За оцінкою деяких ЗМІ, особистий капітал мексиканського бізнесмена дорівнює 8% валового внутрішнього продукту Мексики.

РИА Новости, NEWSru

Зараз ви читаєте новину «Найбагатшою людиною світу визнано мексиканця Карлоса Сліма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі