пʼятниця, 31 серпня 2007 17:55

Шахтарі-інваліди йдуть пішки на Донецьк

Шахтарі-інваліди Донбасу почали пішу ходу з Дзержинська до Донецька в протест проти систематичної недоплати страхових і регресних виплат.

Про це в п"ятницю повідомляє прес-служба Незалежної профспілки гірників України.

По дорозі шахтарі проводять мітинги в шахтарських містах, під час яких до них приєднуються місцеві шахтарі-інваліди.

"Кожний з шахтарів-інвалідів починаючи з 2000 року не отримав регресних виплат близько 6,7-7 тис. грн. Тільки у Дзержинську живуть 95 інвалідів, яким не доплатили майже 700 тис. грн. А у нас тільки у вугільній галузі більше 170 тисяч інвалідів, і всі вони мають загальну проблему. Тому регресники, зібравши свої сили, вирішили пройти містами і селами Донеччини, щоб розповісти про свої проблеми і заручитися підтримкою", - відзначив керівник Донецького обласного штабу по координації походу Олександр Євтушенко.

До 30-ти шахтарів-інвалідів з Дзержинську в п"ятницю вдень приєдналися 15 шахтарів-інвалідів з Горлівки. Разом вони попрямують в Єнакієво, де запланований нічліг. Подальший маршрут пройде через місто Шахтарськ, Торез, Сніжне, Зугрес, Харцизськ, Нижню Кринку. 5 вересня шахтарі-інваліди прибудуть до Макіївки, де до них приєднаються інваліди з Красноармійська, Дімітрова і Добропілля. Колони з шахтарських міст попрямують до Донецька, де 6 вересня запланований мітинг шахтарів-інвалідів під стінами облдержадміністрації.

За словами голови НПГУ Михайла Волинця, акція протесту може перерости у всеукраїнську, оскільки до пішого походу вже висловили готовність приєднатися шахтарі-інваліди з інших областей, до Донецька збираються приїхати шахтарі із Західного Донбасу - Дніпропетровщини. "Піший похід може дійти і до Києва", - підкреслив Волинець.

Багато шахтерів-регресників впродовж декількох років добиваються перерахунку регресу в судах. За словами Євгенія Чеботарьова, представника Союзу шахтарів-інвалідів України, в Донецькій області суди не винесли жодної ухвали на користь інвалідів. За інформацією НПГУ, в Дніпропетровській області суди виносили рішення на користь шахтарів-інвалідів, проте Фонд загальнообов"язкового соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і профзахворювань ігнорує ці рішення і їх не виконує.

Піший похід здійснюється за підтримки НПГУ, а також Блоку Юлії Тимошенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «Шахтарі-інваліди йдуть пішки на Донецьк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі