субота, 14 листопада 2020 07:05

Розіграли сценарій, як в Росії - Кучма вдруге виборов президентство

14 листопада 1999 року Леоніда Кучму вдруге обрали на посаду президента України. У другому турі виборів з результатом 56% він переміг кандидата від Компартії України Петра Симоненка.

Політичну кар'єру Кучма розпочав в 1990 році. Тоді пішов у депутати першого скликання Верховної Ради України, в котрій став одним з лідерів неофіційної групи "червоних директорів".

Автор: Вікіпедія
  В друге Леонід Кучма став головою держави
В друге Леонід Кучма став головою держави

У жовтні 1992 році обійняв посаду прем'єр-міністра України з надзвичайними повноваженнями і у липні 1994-го переміг Леоніда Кравчука на дострокових виборах президента України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кучма став прем'єр-міністром

У внутрішній політиці Кучма сприяв формуванню державно-олігархічної системи і триманню в одних руках законодавчої, виконавчої та судової влади. Наприкінці першого терміну Леоніда Даниловича загострилося його протистояння з колишнім прем'єр-міністром Павлом Лазаренком. Його тоді називали одним з претендентів на президентську посаду. Проте він емігрував до США, де його арештували за відмивання державних коштів в особливо великих розмірах.

Найсильнішим опонентом Кучми був лідер Народного руху України В'ячеслав Чорновіл. Його загибель в 1999 році призвела до поділу сил опозиційних партій, які не змогли висунути єдиного кандидата. Таким чином переможцями першого туру 31 жовтня стали Леонід Кучма, за якого проголосувало 9,5 млн осіб (36,49%) і перший секретар Центрального Комітету КПУ Петро Симоненко - 5,8 млн голосів (22,24%).

Автор: www.ednist.info
  В друге Леонід Кучма став головою держави
В друге Леонід Кучма став головою держави

Експерти вказували, що в другому турі виборів розіграли сценарій, який спрацював на російських виборах за 3 роки перед тим: конструктивний, в міру прозахідний президент проти комуністичної загрози реваншу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці вважають Кучму найкращим президентом

Схема спрацювала. Леонід Кучма отримав підтримку від 15,8 млн виборців (56,25%) за рахунок тих регіонів, які традиційно голосували проти нього на виборах 5-річної давнини і під час першого туру.

Другий період правління Кучми з самого початку супроводжувався численними конфліктами і скандалами. В січні 2000 року через блокування опозицією роботи Верховної Ради її довелось проводити за межами парламенту. В вересні 2000 року Кучму звинуватили у зникненні опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе, за чим у листопаді послідував "касетний скандал", коли оприлюднили записи прослуховування у кабінеті президента.

Автор: www.jnsm.com.ua
  В друге Леонід Кучма став головою держави
В друге Леонід Кучма став головою держави

Інформація про можливу причетність президента і його найближчого оточення до вбивства Гонгадзе призвела до масових акцій з вимогою відставки Кучми.

Незважаючи на 2 терміна перебування при владі, Конституційний суд дозволив Кучмі балотуватись на 3 президентський термін, але він від такого кроку відмовився.

"Я хочу подивитися на Україну без Кучми разом з вами", - зазначив Кучма.

Президентство Леоніда Кучми завершилося 23 січня 2005 року, коли президентську присягу склав Віктор Ющенко. Леонід Данилович до сьогодні лишається єдиним президентом в Україні, який обіймав пост 10 років. У наступні роки Кучма зайнявся благодійністю, повернувшись у 2015 році до праці на користь України як член контактної групи на переговорах з представниками Росії та ОБСЄ у Мінську.

Першого віцепрем'єра Юхима Звягільського призначили в.о. прем'єр-міністра України 22 вересня 1993 року. За добу до того парламент прийняв відставку попередника - Леоніда Кучми і висловив недовіру уряду.

Зараз ви читаєте новину «Розіграли сценарій, як в Росії - Кучма вдруге виборов президентство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі