вівторок, 13 жовтня 2020 11:03

Кучма став прем'єр-міністром

Кучма став прем'єр-міністром
Леонід Кучма прем'єр-міністр з 13 жовтня 1992-го по 21 вересня 1993 рік. Фото: BBC

28 років тому, 13 жовтня 1992-го, Верховна Рада затвердила прем'єр-міністром Леоніда Кучму.

Очолоти уряд Кучмі запропонував президент Леонід Кравчук після відставки першого прем'єр-міністра Вітольда Фокіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці вважають Кучму найкращим президентом

"Кравчук вперше заговорив зі мною про прем'єрство буквально напередодні голосування у Верховній Раді. Всю ніч я готував виступ, з яким на ранок виступив перед парламентом, і після того, як спікер Верховної Ради Іван Плющ поставив мою кандидатуру на голосування, з трибуни я зійшов вже прем'єр-міністром країни. Главою уряду України я був обраний конституційною більшістю парламенту", - казав Кучма.

Уряд Кучми виступав за обмеження втручання держави в економіку.

"Основою реформи нашої економіки повинен стати пріоритет виробника і стимулювання ділової активності", - заявляв він.

Також його Кабмін виступав за приватизацію, залучення іноземних інвестицій та налагодження рівноправних відносин з Росією.

Кучма отримав найбільші повноваження, яких не мав жоден уряд після нього. Його Кабмін назвали урядом у декреті, тому що він мав право видавати спеціальні декрети, котрі мали силу законів, підмінивши тим самим повноваження Верховної Ради. Всього уряд Кучми видав 83 декрети.

Під час голосування в парламенті за його кандидатуру він обіцяв "вирватися з економічної кризи, але без шокової терапії", підтримати малий і середній бізнес, ввести повноцінну українську валюту.

Втім, виконати обіцяне не вдалося, і після акцій протесту на Донбасі 1993 року Кучма пішов у відставку. Він пробув на посаді прем'єра один рік.

"Щоб ніхто не сказав, що прем'єр тут успішно відзвітував про завалену роботу, скажу: я прийшов очолити уряд з однією думкою - зупинити катастрофу, не дати економіці такої держави провалюватися далі в безодню.

На жаль, виконати це не вдалося, та й зробити було за цієї ситуації нелегко, і це мені по-справжньому пече і болить. Я потрапив на класичну і заздалегідь відому всім стежку уряду, який має відповідати за спільні провали", - з прощальної промови Кучми.

9 вересня 1993 року Кучма подав у відставку. Наступного дня виконувати обов'язки очільника уряду став перший віцепрем'єр-міністр Юхим Звягільський.

10 липня 1994-го Леонід Кучма став президентом. А в листопаді 1999-го його обрали на другий термін.

За часів президентства Кучми почали формуватися фінансово-промислові групи, які переросли в бізнес-структури українських олігархів.

Після відставки, в листопаді 2004-го, Кучма отримав довічне утримання у розмірі зарплати діючого президента, держдачу і держохорону.

23 червня 2014-го Кучма увійшов у склад ТКГ і представляв Україну на переговорах з терористами з "ДНР" та "ЛНР" за участі представників Росії та ОБСЄ. 20 вересня підписав мінський меморандум з цими учасниками. 2 лютого 2015-го президент Петро Порошенко призначив Кучму офіційним представником України у ТКГ щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. 28 липня 2020-го Кучма припинив роботу в ТКГ.

Зараз ви читаєте новину «Кучма став прем'єр-міністром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі