вівторок, 22 вересня 2020 12:58

Змінили керівництво Кабміну

Змінили керівництво Кабміну
21 вересня 1993 року Верховна Рада прийняла відставку прем'єр-міністра Леоніда Кучми Фото: segodnya.ua

Першого віцепрем'єра Юхима Звягільського призначили в.о. прем'єр-міністра України 22 вересня 1993 року. За добу до того парламент прийняв відставку попередника - Леоніда Кучми і висловив недовіру уряду.

Кучма очолював Кабінет міністрів з жовтня 1992 року. Тоді Україна перебувала у важкій економічній кризі у зв'язку із розвалом СРСР. Щоб боротися із її наслідками, Кучма очолив Держкомісію з проведення грошової реформ - в Україні ввели купоно-карбованець. Після отримав надзвичайні повноваження для регулювання економіки, а його декрети мали силу законів, втім, це не призвело до значного покращення ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна пережила 3 фінансово-економічні кризи

Термін дії надзвичайних повноважень Кучми сплив у квітні 1993 року. Парламентарі вирішили не продовжувати їх. Тоді ж посилення кризи спричинило шахтарські страйки з вимогами покращення умов праці і підвищення зарплати. 9 вересня Кучма подав у відставку, яку прийняли.

Призначений в.о. прем'єр-міністра Звягільський був відомий як колишній голова Донецької міськради й міськвиконкому і керівник шахти імені Засядька. Уряд очолював до 15 червня 1994 року. Його почали звинувачувати у фінансових махінаціях і зловживаннях своїм становищем. Від слідства утік в Ізраїль. Після повернення став головою правління орендарів шахти Засядька, а згодом і народним депутатом.

Функціонування рубля у грошовому обігові на території України було припинено 12 листопада 1992-го. Єдиним засобом платежу став український купоно-карбованець, введений 10 січня того ж року. В готівковому обігу його представляв купон Національного банку України.

Причиною введення нової валюти стало те, що Центробанк Росії перестав постачати в Україну рублі. Виник дефіцит готівки.

Зараз ви читаєте новину «Змінили керівництво Кабміну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі