четвер, 06 травня 2010 12:28

Росіяни захопили у полон 10 сомалійських піратів

Автор: РИА-Новости
  Інфографіка захвату танкеру піратами
Інфографіка захвату танкеру піратами

Російські військові моряки з кораблю "Маршал Шапошников" звільнили захоплений російський танкер "Московський університет" від піратів і захопили 10 із них у полон. Пірати перебувають під охороною в одному з приміщень танкера.

Одного з піратів в ході визволення танкера убили. Штурм "Московського університету" проводився групою антитерору на швидкохідних човнах за підтримки вертольота. На борту судна зав'язалася коротка перестрілка, в ході якої загарбники були нейтралізовані. У піратів при собі була вогнепальна зброя, у тому числі великокаліберна, а також гранатомети. Для проникнення на судно вони використовували сходи і "кішки".

За словами заступника голови новоросійського відділення Російського профспілки моряків Андрія Єрємєєва, операція зі звільнення танкера з 86 тисячами тонн сирої нафти на борту була успішною багато в чому завдяки грамотним діям екіпажу судна.

Коли стало очевидно, що втікти від піратів не вийде, екіпаж взяв запаси їжі та води і забарикадувався в машинному відділенні. Також було приведено в дію спеціальний пристрій, який блокує роботу електросилових установок танкера. У результаті в ході 20-годинної облоги пірати не змогли взяти будь-кого з 23 членів екіпажу (всі - громадяни Росії) в заручники і їм не вдалося дати танкеру хід.

Представник "Новоросійського морського пароплавства", якому належить "Московський університет", також зазначив, що добровільна ізоляція екіпажу допомогла безперешкодно провести штурм і захопити піратів.

Нагадаємо, танкер "Московський університет" був захоплений піратами вранці 5 травня в водах Аденської затоки. Танкер йшов під прапором Ліберії з Судану в Китай, вартість його вантажу оцінюється в 50 мільйонів доларів. При перших ознаках нападу піратів екіпаж судна почав маневри і попередив штаб коаліційних сил в регіоні. На допомогу танкеру вийшов великий протичовновий корабель "Маршал Шапошников".

РИА-Новости, ИТАР-ТАСС

Зараз ви читаєте новину «Росіяни захопили у полон 10 сомалійських піратів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі