середа, 18 травня 2016 17:07

Росії доведеться відповісти за злочини комунізму на трибуналі - експерт

Росії доведеться відповісти за злочини комунізму на трибуналі  - експерт

Росії доведеться відповісти за злочини комунізму на новому "Нюрнбергському трибуналі".

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів поет та політичний діяч Володимир Цибулько, коментуючи початок розслідування слідчої прокуратури АР Крим обставин депортації кримських татар сталінським режимом в 1944 р.

Скільки часу потрібно на розслідування?

- У слідчих не буде нестачі фактів. Історики зібрали величезну базу відомостей та доказів злочинів більшовизму. Сьогодні потрібно перевести цей історичний аналіз на мову юридичних категорій. Тоді й можна буде впевнено та компетентно висунути звинувачення. Процес займе певний час, але його не можна затягувати на роки.

Якщо прокуратура доведе факт геноциду, що робитиме далі?

- Це розслідування - дуже важливий крок для України. Нарівні з вивченням обставин Голодомору 1932-1933 років. Українська прокуратура, давши юридичну оцінку фактам геноциду кримськотатарського народу в СРСР, закладе фундамент для публічного і офіційного засудження історичної спадщини комуністичного режиму. Тому після завершення розслідування українське суспільство має поставити крапку в дискусії щодо радянського періоду історії, остаточно засудивши більшовицький режим. Це вже зробили країни Балтії, низка країн Центральної Європи, які свого часу потерпали від влади Москви.

Розслідування обставин депортації кримських татар 1944 року стане ще однією складовою в пакеті звинувачень проти злочинів комунізму. Рано чи пізно світ дозріє до комуністичного "нюрнбергу". І нове розслідування української прокуратури буде вагомим внеском до цього процесу.

Читайте також: Порошенко хоче змінити Конституцію, щоб захистити кримських татар

Як реагуватиме Москва?

- Росія всю свою новітню історію вибудовувала свою ідеологію навколо спадкоємності з Радянським Союзом. РФ є юридичним спадкоємцем СРСР, і це робить її відповідачем на суді історії за злочини комунізму. Кремль не засудив діяльність своїх попередників, не відрікся від свого тоталітарного минулого і механічно отримав радянський спадок. Висвітлення темних сторінок історії СРСР руйнує міфи і значно послаблює владу Кремля як усередині країни, так і за її межами. Тому й не дивно, що він так бурхливо реагує на "переписування історії".

Чи реально влаштувати міжнародний суд над злочинами комуністичного режиму?

- Вже зараз не менше десятка країн Європи є союзниками України в цій справі. Литва, Польща, Чехія вже засудили злочини комуністичних режимів. Так чи інакше всі країни колишнього соціалістичного блоку рухаються цим шляхом. Тому створення міжнародного трибуналу щодо злочинів СРСР - питання часу.

Росії доведеться заплатити за злочини - і за свої власні, і попередників.

Чи йдеться й про матеріальні компенсації?

- Країни Балтії порахували збитки від радянської окупації, і готові виставити Москві рахунок на мільярди доларів. Україні треба готуватися до цього теж. Нам ще належить визначити обсяг матеріальних збитків як від інтервенції на Донбас, так і від численних злочинів радянської епохи. Наприклад, тільки в одному 1941 році в результаті підриву ДніпроГЕС загинуло понад 100 тисяч людей, затоплено десятки населених пунктів. Рано чи пізно за всі ці злочини доведеться відповідати.

Які наслідки матиме обвинувачувальний вирок у такому процесі для сучасної Росії?

- Радянський комунізм взагалі можна вважати евфемістичною назвою російського фашизму, аналогічного гітлерівському націонал-соціалізму. Більшовизм і нацизм виникли в один час у схожих обставинах. Багато в чому принципово були дзеркальним відображенням один одного. Німеччина після розгрому гітлеризму пройшла через процес усвідомлення, переоцінки та очищення. І Росії доведеться через це пройти. А інакше вона ніколи так і не знайде місця в цивілізованому світі.

Нагадаємо, 12 листопада 2015 року Верховна Рада визнала депортацію кримських татар у 1944 році актом геноциду. 18 травня в Україні відзначається як День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. У цей день в 1944 році в Середню Азію за наказом Кремля з півострова відправили перший ешелон кримських татар. Всього депортували понад 180 тисяч людей.

Зараз ви читаєте новину «Росії доведеться відповісти за злочини комунізму на трибуналі - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі