пʼятниця, 23 червня 2023 11:20

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росії доведеться тікати в Крим" – що означає удар по Чонгару

"Росії доведеться тікати в Крим" – що означає удар по Чонгару
Якщо наші військові досягнуть успіху на Запорізькому напрямку, то частина російських сил на Херсонщині опиниться в котлі, пояснив Павло Лакійчук. Фото: Twitter

На мосту біля Чонгара, що з'єднує тимчасово окупований Крим із Херсонщиною, пролунали вибухи. Він суттєво пошкоджений. ЗСУ відрізають логістику ворога так, щоб створити умови для котла і втечі окупантів до Криму. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Павло Лакійчук.

"Зараз наші війська починають наступ на півдні і рухаються у бік Бердянська і Мелітополя. Таким чином розрізають сухопутний коридор Росії до Криму. Відрізають їх угруповання південне. Росіяни зараз забезпечують логістику своїм військам з Криму через два перешийки. Перекопський – у бік Каланчака та Армянська – та Чонгарський. Останній маршрут для росіян найзручніший для забезпечення логістики. Якщо його обрізати, то новий маршрут, який окупантам доведеться будувати, потрапляє у зону ураження нашої артилерії. Якщо перерізати шлях через Чонгар, це серйозно скує дії ворога", – наголосив Лакійчук.

Якщо наші військові досягнуть успіху на Запорізькому напрямку, то частина російських сил на Херсонщині опиниться в котлі, пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Удар по Чонгару: у ЗСУ пояснили наслідки для росіян

"Початок ураження Чонгарської переправи схожий на обстріли Антонівського мосту. Вони призвели до того, що росіяни були вимушені зробити черговий жест "доброї волі" і йти з правого бера Херсонщини. Сподіваюся, теж саме відбудеться і на Запоріжжі. Наші війська зараз потихеньку відрізають окупантів – створюють котел", – сказав Лакійчук.

Поки що це допоміжні удари, які руйнують логістику, додав експерт.

"Це не один місяць. І значною мірою втеча росіян залежатиме від успіхів наших військ, які штурмують першу лінію оборони проивника північніше, на Запорізькому напрямку. Все залежить від того, чи вдасться їм прорвати оборону і вийти до Азовського моря. Якщо це відбудеться, то процес наростатиме лавиноподібно. Окупантам доведеться спочатку тікати в Крим, а він – ще одна валіза без ручки. Рано чи пізно доведеться тікати і звідти", – уточнив Лакійчук.

Вночі 22 червня пролунали вибухи на мосту біля Чонгара, що з'єднує тимчасово окупований Крим із Херсонщиною. Міст суттєво пошкоджений, транспорт через нього не пропускають.

Бавовна" на Чонгарському мосту боляче вдарить по логістиці росіян та мінімізує можливості ворога для поповнення ресурсів. Це має вплинути не тільки на моральний стан ворога, але й на фізичний та матеріальний. Про це заявила керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

Зараз ви читаєте новину «"Росії доведеться тікати в Крим" – що означає удар по Чонгару». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі