понеділок, 25 вересня 2023 11:56

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія програє війну Україні і ось чому

Росія програє війну Україні і ось чому
Солдати ЗСУ стріляють із гранатомета під час військових навчань / East News

Думка у виданні 1945 історика, професора політології в університеті Рутгерс у Ньюарку Олександра Мотиля

На відміну від тих західних аналітиків, які вважають, що російсько-українська війна зайшла в глухий кут, проурядові росіяни визнають, що вони програють, причому сильно. Два докази переконливо про це свідчать.

15 вересня генерал-майор Андрій Гурульєв, войовничий депутат Думи з явно неліберальними тенденціями, який останніми місяцями стверджував, що Росія має "спалити" Україну, бомбардувати Велику Британію і знову запровадити сталінський терор, раптово змінив свою думку та описав умови на лінії фронту, як майже катастрофічні. Він навіть мав зухвалість назвати війну війною, ухилившись від запропонованого офіційною термінологією визначення "спеціальна військова операція", і цим скоїв кримінальний злочин, за який покарали багатьох росіян.

За словами генерал-майора РФ, українці адаптивні та винахідливі, їм вдалося відкинути росіян, завдати великих втрат, ухилитися від ударів російської артилерії, нейтралізувати російські гелікоптери, розгорнути величезну кількість дронів та ефективно боротися з мінними полями

Згідно з повідомленням Гурульєва в Telegram, українці є стійкими, адаптивними і винахідливими, їм вдалося відкинути росіян, завдати великих втрат, ухилитися від ударів російської артилерії, нейтралізувати російські гелікоптери, розгорнути величезну кількість практично необмежених дронів і ефективно боротися з мінними полями. Справді, противник захопив частину наших оборонних позицій. Звісно, робить висновок Гурульєв, "ми переможемо", хоча "від перемоги нас утримує одна серйозна проблема". Що це може бути?

Це брехня.

Відповідь Гурульєва шокує з огляду на те, що більшу частину своєї кар'єри він займався саме тим, що зараз засуджує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" – Олександр Мусієнко

"На жаль, брехливі повідомлення призводять до невірних рішень на різних рівнях", - говорить він.

Генерал-майор, звичайно, має рацію, хоча він не бачить, що проблема закладена в самій природі надміру централізованої політичної та військової системи, створеної нелегітимним президентом Росії Володимиром Путіним. Простіше кажучи, брехня - найкращий спосіб вижити і процвітати в сьогоднішній Росії, так само, як це було в СРСР та Російській імперії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" – Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Брехня починається на найнижчих рівнях, а потім йде вгору. На той час, коли вона досягає коридорів влади, російські політики, включаючи Путіна, вже мають хибну, прикрашену картину реальних подій на місцях. Звідси його впевненість, що вторгнення в Україну буде легкою прогулянкою. Щоб вирішити проблему, потрібно щось більше, ніж просто перестати брехати. Єдине ефективне рішення - це демонтувати фашистський режим Путіна і замінити його на те, що нагадує демократичну відповідальність.

Гурульєв малює гнітючу для Росії картину. Наскільки погані умови на фронті стало кришталево ясно у середині вересня. Міністерством праці та соціального розвитку РФ замовило 230 тис. свідоцтв про смерть для членів сімей загиблих та ветеранів бойових дій. Ще у травні 2023 року було замовлено 23 716 таких сертифікатів, а 2022 року 5777.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Останні дві цифри у 23 716 та 5777 виглядають як точні підрахунки загиблих на війні, хоча майте на увазі, що вони, ймовірно, не включають тисячі росіян, яких залишили гнити на полях боїв в Україні, та приблизно 50 тис. загиблих найманців ПВК "Вагнер", багато з яких були зеками, і десятки тисяч бойовиків з окупованих територій Донбасу. Перша цифра, 230 тис., може відображати фактичну кількість загиблих або оцінку того, скільки помре, або те й інше.

Тепер давайте займемося консервативними "здогадками". Ми знаємо, що 29493 російські військові точно загинули. Додайте 10 тис. залишених гнити, 50 тис "вагнерівців" та ще 50 тис. донбасців, і отримаємо приблизно 140 тис. загиблих росіян. Припустимо, що з 230 тисяч щойно замовлених свідоцтв про смерть лише половина призначена для реально вбитих росіян, інші ж призначені для використання в майбутньому. Виходить 115 тис. додайте цю цифру до 140 тис., і отримаєте 255 тис. загиблих російських солдатів. За оцінками українців, було вбито близько 274 тис. росіян.

Загинули щонайменше 150 тис. і трохи більше 275 тис. росіян. Ці цифри не є свідченням успіхів РФ або навіть глухого кута. Вони показують, що західні аналітики, які не бачать шансів на перемогу України, не мають рації. Перемога може бути ближчою, ніж ми думаємо

Якою б не була точна кількість загиблих росіян, вона, очевидно, дуже велика. Ймовірно, щонайменше 150 тис. і не більше 275 тис. Ці цифри явно не свідчення бойових успіхів Росії чи навіть тупикової ситуації. Якщо розглядати їх у поєднанні зі скаргами Гурульєва, вони переконливо демонструють, що західні аналітики і політики, які не бачать жодних шансів на перемогу України, просто не мають рації. Насправді перемога може бути ближчою, ніж ми гадаємо.

Все, що Україні потрібно, це продовжувати робити те, що вона вже робить – деградувати російську військову інфраструктуру, поступово звільняти території, вбивати росіян та деморалізувати тих, хто вижив.

Російські солдати вмирають тривожно високими темпами, а резервів бракує

Не дивно, що Кремль хоче провести другу, значно масштабнішу мобілізацію. Російські солдати вмирають тривожно високими темпами, а резервів бракує. Путін та його товариші зіткнулися з дилемою. З одного боку, їм потрібно більше солдатів, яких вони вважають лише гарматним м'ясом. З іншого, президентські вибори заплановані на березень 2024 року. Хоча їхній результат передбачений заздалегідь, для режиму було б ніяково, якби росіяни вирішили зміцнити кістяк і врятувати своїх батьків і синів від гибелі на полях війни в Україні, знищуючи бюлетені, відмовляючись голосувати чи, не дай Боже, демонструвати своє право на життя.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Росія програє війну Україні і ось чому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі