пʼятниця, 29 травня 2009 14:41

Росія наполягає на створенні трибуналу для сомалійських піратів

Росія наполягає на створенні трибуналу для сомалійських піратів
Міжнародний антипіратський трибунал може бути створений в Кенії або в іншій прибережній державі регіону піратської активності. З ініціативою створення міжнародного суду виступила Росія. Цей проект набуває широкої міжнародної підтримки, повідомив заступник генпрокурора Росії Олександр Звягінцев.

Напередодні Росія передала 29 захоплених піратів, серед яких були громадяни Сомалі, Ірану і Пакистану, Тегерану і Ісламабаду. Раніше повідомлялося, що морські розбійники були передані африканській країні.

Екіпаж великого протичовнового корабля "Адмірал Пантелєєв" захопив піратів в кінці квітні. Цілий місяць розбійники знаходилися на борту російського військового судна.

4 травня президент Росії Дмитро Медведєв попросив генпрокурора Юрія Чайку виробити з іноземними колегами механізм притягання до відповідальності винних в піратстві. Йшлося про можливість створення міжнародного суду.

"Найбільш оперативним варіантом створення механізму міжнародного правосуддя відносно актів піратства є ухвалення резолюції РБ ООН, що засновує міжнародний антипіратський трибунал", - відзначив Звягінцев. Такі трибунали були створені в 90-і роки по Югославії та Руанді.

Це може бути і регіональний трибунал з підтримкою ООН, за прикладом трибуналів по Сьєрра-Леоне і Камбоджі, додав заступник генпрокурора.

За його словами, керівництво Генпрокуратури обговорило питання про консолідовану правову відповідь піратству, зокрема про можливе створення трибуналу, з колегами з Ради Європи і більш ніж 40 країнами.

Звягінцев розповів також, що на початку травня в Лондоні відбулося засідання виконкому Всесвітньої асоціації міжнародного права. Члени виконкому з 24 держав позитивно оцінили ініціативу російського президента. "Деякі прямо запропонували створити міжнародний трибунал в Кенії на базі установ ООН, що знаходяться там, і створити спеціальну в"язницю для піратів", - уточнив він.

"Піратська криза" висвітила слабкості в міжнародно-правовому регулюванні і законодавстві багатьох країн, вважає Звягінцев.

У 2008 році біля берегів Африканського Рогу було зареєстровано 120 нападів морських розбійників на торгові судна. З початку нинішнього року цей показник склав вже 100 випадків. У полоні у сомалійських піратів в даний час знаходяться не менше 16 судів і близько 270 моряків. На цьому тижні з"явилася інформація про те, що морські розбійники катують полонених моряків.

Боротьбу з піратами в Аденській затоці веде коаліція військово-морських сил 16 країн, зокрема Росія, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Росія наполягає на створенні трибуналу для сомалійських піратів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі