четвер, 08 квітня 2010 15:14

Росія і США домовилися вдвоє скоротити кількість ядерної зброї

Росія і США домовилися вдвоє скоротити кількість ядерної зброї

8 квітня в Празі президент Росії Дмитро Медведев і президент США Барак Обама підписали новий російсько-американський договір про заходи щодо скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь.

Згідно з цим документом, у Росії і США залишиться приблизно в два рази менше носіїв -, ніж за Договором СНО-1, який закінчився 4 грудня 2009, і на третину менше ядерних боєзарядів, ніж за Договором СНП від 2002 року.

Договір передбачає, що Росія і США скорочують і обмежують свої СНО таким чином, щоб через сім років після його вступу в силу й надалі сумарна кількість у кожної з сторін не перевищували, по-перше, 700 одиниць для розгорнутих міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) , балістичних ракет підводних човнів (БРПЧ) і важких бомбардувальників.

По-друге, не перевищували 1055 одиниць для боєзарядів на них. І по-третє, не перевищували 800 одиниць для розгорнутих і нерозгорнутих пускових установок МБР і БРПЧ, а також важких бомбардувальників.

Новий Договір дозволяє сторонам самостійно визначати склад і структуру своїх стратегічних наступальних озброєнь. При цьому до всіх засобів СНО застосовується подібний режим, що виключає особливі заходи контролю за тими чи іншими системами. Це забезпечує паритетність і рівноправність сторін, а також відображає новий рівень довіри між Москвою і Вашингтоном.

Він стане "першим документом такого роду, який є абсолютно рівноправним як за духом, так і за буквою", заявив напередодні підписання глава МЗС РФ Сергій Лавров. За його словами, "паритетність забезпечена у всіх без винятку його компонентах, починаючи з принципів, які визначають його філософію, параметрів, контрольних, верифікаційних та інших процедур".

Москва і Вашингтон переконані, що Договір збалансований, відповідає інтересам обох сторін і буде сприяти зміцненню безпеки в усьому світі. Документ повинні ратифікувати російський парламент і Конгрес США. Росія вважає, що новий Договір заслуговує ратифікації і повинен вступити в силу.

РИА-Новости

Зараз ви читаєте новину «Росія і США домовилися вдвоє скоротити кількість ядерної зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі