четвер, 15 листопада 2018 08:22

Російській православній церкві в Україні пророкують "трагічне" майбутнє

Російській православній церкві в Україні пророкують "трагічне" майбутнє
Всі елементи ідентичності РПЦ в Україні буде зруйновано зі створенням нової церкви. Фото: з відкритих джерел

Хоча Українська православна церква Московського патріархату й збережеться як частина РПЦ, проте після створення в Україні Єдиної помісної церкви на неї чекає поступовий розкол.

Вона буде маргіналізуватися, зменшуватися та перестане буде найвпливовішою у православному світі. Вважає релігієзнавець Андрій Юраш, передає "Обозреватель".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіційної дати проведення Об'єднавчого Собору поки немає - УПЦ КП

Як зауважив він, всі елементи ідентичності УПЦ МП буде зруйновано зі створенням нової церкви.

"В організаційному плані УПЦ буде поступово розколюватися. З неї будуть все активніше виходити єпископи та священнослужителі, які поділяють ідеологію помісного українського православ'я. Є єпископи, які вже це задекларували. Я переконаний, що є кілька десятків владик, які за відповідних обставин будуть готовими більшістю свого духовенства приєднатися до автокефального руху", – вважає експерт.

Він зауважив, що УПЦ МП як структура в єдності з Московським патріархатом збережеться.

"У цьому ніхто не сумнівається. Статистика говорить, що від 14% до 19% населення України є свідомими прихильниками московської юрисдикції, і їй буде забезпечено всі умови, – переконує релігієзнавець. - Та всі елементи її ідентичності зі створенням помісної церкви буде зруйновано. Вона втратить самодостатню органічну єдність, якою вона пишалася 25 років з часів Харківського собору".

Дізнались, хто не підписав постанову собору Російської церкви в Україні про розрив із Константинополем.

Зараз ви читаєте новину «Російській православній церкві в Україні пророкують "трагічне" майбутнє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі