субота, 08 грудня 2018 13:30

Російська ФСБ озвучила свою версію подій в Керченській протоці

Російська ФСБ озвучила свою версію подій в Керченській протоці
У ФСБ заявили, що дії російських правоохоронців в Керченській протоці були обгрунтованими. Фото: Politeka

У російській ФСБ заявили, що захоплені українські кораблі порушили правила судноплавства по Керченській протоці, визначені ще 20 років тому.

Представники федеральної служби безпеки заявили, що українські моряки не попередили заздалегідь про намір пройти через протоку. Крім того, артилерійські знаряддя українських військових катерів, як стверджується, були розчохлено і готові до бою, передає "Радіо Свобода".

У ФСБ наголосили, що Керченську протоку в день інциденту закрили через побоювання, що українські кораблі можуть здійснити провокацію проти Керченського моста.

Водночас дії російських прикордонників, в тому числі стрілянину по українським кораблям, в ФСБ назвали обгрунтованими. Також представники служби зазначили, що троє українських моряків отримали не кульові поранення, а були поранені осколками від обшивки корабля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Командувач ВМС України пропонує себе в обмін на полонених Росією моряків

Крім того, у ФСБ заявили, що захоплених українських військових не можна вважати військовополоненими, адже між Росією і Україною немає стану війни.

У свою чергу начальник Слідчого управління ФСБ Михайло Шишов розповів, що заарештованого співробітника Служби безпеки України підозрюють в тому, що він нібито застосовував тортури до якогось "жителю Донбасу".

Вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього російські перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому, за даними української влади, поранивши щонайменше 6 українських моряків і захопивши інших у полон. Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на 2 місяці. Після цього моряків доставили в СІЗО в Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону.

Зараз ви читаєте новину «Російська ФСБ озвучила свою версію подій в Керченській протоці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі