вівторок, 11 квітня 2006 19:56

Російська енергетика залишатиметься інструментом політики

Росія - активний гравець на всесвітній енергетичній шахівниці. Вона прекрасно знає про енергетичні проблеми, з якими зіштовхнулися зараз США, і активізувала свою присутність на Близькому Схід. Одночасно Росія будує газопроводи в Китай, здобуває право власності на частину газопроводу, що проходить територією Белорусії, намагається зробити те ж саме в Україні, хоче побудувати високовольтну ЛЕП територією Фінляндії задля експорту електрики в Швецію і вже домовилася з Німеччиною щодо будівництва по дну моря газопроводу, що прийде прямо в серце Європи.

Але коли канали постачань у різних напрямках будуть готові, потоки можна буде регулювати, з огляду на потреби . Рішення про це буде приймати президент Володимир Путін - адже енергетичні компанії Росії працюють за політикою, яка виробляється в Кремлі.

При цьому вже зараз ясно, що Росія не зможе забезпечити вуглеводневою сировиною й електроенергією всі нафто-, газопроводи та лінії електропостачання, що будує. Адже країна сама має гостру потребу в енергії. Витрата електрики в одній Москві - 30 000 мегават, а це в два рази більше, ніж енергопотреби, наприклад, Фінляндії. До 2030 року російській столиці буде потрібно вже 60 000 мегават, для чого потрібно 30 (!) нових АЕС по два реактори в кожній.

Тобто, стає зрозуміло, що попри всі заяви про "прагматизацію", Росія й надалі планує використовувати свою енергетичну галузь лише як важіль політичного тиску.

За інформацією "Turun Sanomat".

Зараз ви читаєте новину «Російська енергетика залишатиметься інструментом політики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі