вівторок, 25 вересня 2007 11:41

Робітники GM розпочали страйк. 37 тисяч працівників не вийшли на роботу, зупинилися 80 заводів

Працівники американських заводів General Motors Corp. вперше за тридцять шість років розпочали загальнонаціональний страйк, оскільки керівництво компанії не змогло досягти угоди з профспілкою стосовно нових трудових договорів, повідомляє агентство Bloomberg. Факт початку страйку 24 вересня свідчить про суперечності між планами глави GM Ріка Вагонера скоротити витрати на робочу силу, зокрема на медичне обслуговування персоналу, і завданнями профспілкової організації United Auto Workers (UAW), що захищає інтереси 73 тисячі її членів із числа співробітників американських заводів компанії.

Профспілки вимагають перевести близько 51 мільярда доларів на медичні витрати для працівників, що вийшли на пенсію та членів їх сімей до трастового фонду, підконтрольного профспілці.

UAW не закликала працівників GM до загальнонаціонального страйку з 1970 року, коли співробітники покинули свої робочі місця на 67 днів. Від того часу страйкували лише окремі заводи компанії.

Акції GM подорожчали на 85 центів – до 35,79 доларів. Від початку поточного року їх вартість збільшилася на 14% в очікуванні нових трудових угод зі співробітниками компанії.

Спочатку передбачалося, що страйк не позначиться на споживачах, оскільки на складах компанії збереглися великі запаси продукції. Проте транспортні працівники, що здійснюють доставку автомобілів зі складів ділерам, проявили солідарність зі страйкуючими.

Якщо страйк затягнеться більше, ніж на 36 годин, то зупинка заводів у США вплине і на роботу канадських підприємств компанії, повідомляє NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Робітники GM розпочали страйк. 37 тисяч працівників не вийшли на роботу, зупинилися 80 заводів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі