неділя, 23 липня 2023 18:18

РФ поступово перетворюється на болото: країна нагрівається у рази швидше, ніж решта світу

РФ поступово перетворюється на болото: країна нагрівається у рази швидше, ніж решта світу
Більшість території Росії перетворюється на болото через підвищення температури планети. Фото: ілюстративне Вікіпедія

Більшість території Росії перетворюється на болото через підвищення температури планети.

Вчені кажуть, що Росія нагрівається як мінімум у 2,5 рази швидше, ніж решта світу, розплавляючи тундру, що покриває близько 65% території країни. Про це пише Reuters.

Як пояснили вчені, в результаті потепління вивільняються парникові гази, що зберігаються в талому ґрунті. Танення вічної мерзлоти вже загрожує містам на півночі та північному сході Росії.

Порушення ландшафту призводить до руйнування доріг, будинків та трубопроводів. Більше того, лісові пожежі, які стали інтенсивнішими в останні сезони, посилюють проблему.

Особливу роль у перетворенні РФ на болото може зіграти кратер Батагайка, який представляє кілометрову тріщину на Далекому Сході Росії. Вже зараз він утворює найбільший у світі кратер вічної мерзлоти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якою погодою почнеться новий тиждень

Експерти зазначають, що кратер може залучити туристів, але насправді він становить небезпеку. У майбутньому з підвищенням температури та посиленням антропогенного тиску, можна буде спостерігати все більше таких кратерів, доки вся вічна мерзлота не зникне з поверхні.

Місцеві жителі у Республіці Саха налякані швидким збільшенням кратера. Водночас вчені не впевнені у точній швидкості розширення кратера Батагайка.

Але грунт під зсувом, глибина якого в деяких місцях становить близько 100 метрів, містить величезну кількість органічного вуглецю, який викидається в атмосферу в міру танення вічної мерзлоти, що ще більше сприяє потеплінню планети.

З підвищенням температури повітря кратер розширюватиметься з більшою швидкістю. Це, у свою чергу, призведе до ще більшого потепління клімату в наступні роки.

Фахівці дуже стривожені тим, що у липні зафіксували аномально високу температуру повітря.

Зокрема, новий температурний рекорд зафіксували 3 липня в Антарктиці вчені української станції "Академік Вернадський". Як повідомили у Національному антарктичному науковому центрі, температура повітря сягнула +8,7°C – це найбільша максимальна в липні за всі роки спостережень.

Попереднє найвище значення було +5,6°C аж у липні 1965 року, тобто коли станція ще належала Великій Британії.

Зараз ви читаєте новину «РФ поступово перетворюється на болото: країна нагрівається у рази швидше, ніж решта світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі