пʼятниця, 30 квітня 2010 11:28

"Сухий закон" для КЗРК

 

Можна сміливо стверджувати, що керівництво ГЗК "Суха Балка" читало поему Миколи Некрасова "Кому на Руси жить хорошо". Пам'ятаєте рядки: "Закон – мое желание! Кулак – моя полиция! Удар искросыпительный, Удар зубодробительный!" і так далі.

Закон - моє бажання!

Конфлікт між гірничо-збагачувальним комбінатом "Суха Балка", що входить до групи "Євраз" і "Криворізьким залізорудним комбінатом" (КЗРК), керований групою "Приват", перейшов у нову стадію. Виникло бажання у керівництва ГЗК "Суха Балка" побудувати власні залізничні колії, виключивши зі своєї транспортної системи КЗРК, а все майно залізорудного комбінату - демонтувати, нехай навіть протиправним методом. І тепер не відмовляє собі в задоволенні. Нагадаю, що 21 квітня 2010 року "Суха Балка" спільно з Придніпровською залізницею почалв демонтувати залізничні колії, які юридично належать КЗРК, але знаходяться на території "Сухої Балки".

Природно, працівники Придністровської залізниці заперечують свою причетність до демонтажу. ДП Придніпровська залізниця (ПЖД) не є стороною конфлікту між ВАТ "Суха Балка"і ВАТ КЗРК. На поточний момент придніпровські залізничники працюють у рамках договору з ремонту колії підприємства ВАТ "Суха Балка", - повідомляється в прес-релізі Придніпровської залізниці. При цьому наголошується, що Придніпровська залізниця "готова надати допомогу з ремонту і реконструкції під'їзних колій будь-якої компанії або підприємствам, які мають бажання збільшувати обсяги перевезень своєї продукції". Тобто незаконний демонтаж тепер так називається. А може керівництво ДП "ПЖД" таким чином вирішила заробити: спочатку розібрати дорогу за гроші "Сухої балки", а потім знову зібрати колію, але вже за гроші КЗРК?


Вже майже тиждень працівники "Сухої балки" просто таки ударними темпами знімають накладки, викручують болти і розбирають стрілочний перевід. "Працює кілька екскаваторів, які риють землю під нові шляхи. Вже розібрали верхню будову залізничної колії "- заявила начальник юридичного департаменту КЗРК пані Литвиненко. Фактично зі сторони "Сухої Балки" відбувається захоплення і знищення власності КЗРК.

Кулак - моя поліція!

Відразу ж напрошується логічне питання: куди дивляться правоохоронні органи? Адже працівники "Сухої Балки" займаються псуванням чужого майна. Мало того, з десяток охоронців ГЗК не підпускають представників КЗРК до залізничної гілки. Але що найдивніше, працівники міліції постійно (приблизно в кількості п'яти осіб) також перебувають у зоні конфлікту. Вони озброєні автоматами, але нічого не роблять проти порушників, якими і є охоронці "Сухої Балки".


Представник КЗРК Світлана Литвиненко підкреслила, що криворізький комбінат ще в середині березня цього року звертався з офіційною заявою в правоохоронні органи, в яких попереджав про майбутні протиправні дії з боку ГЗК "Суха Балка", проте відповідної реакції не було. "Ми зверталися і до Генеральної прокуратури України, до Служби безпеки України і в прокуратуру області. Всього нами було надіслано 10 заяв у різні інстанції. Крім того, у нас періодично відбувалися перевірки прокуратури, нас неодноразово викликали на нараду в обласну державну адміністрацію. Але, тим не менш адекватного результату не було", - заявила пані Литвиненко. Юрист КЗРК вважає, що дії "Сухої Балки" протиправні, а державні органи не діють.

Удар искросыпительный, Удар зубодробительный!

Незважаючи на те, що правоохоронні органи не реагують належним чином на самоуправство ГЗК "Суха Балка", 21 квітня співробітники КЗРК прибули на територію ГЗК і намагалися самі зупинити незаконний демонтаж залізничних шляхів. Ось тільки "доблесні" працівники міліції застосували щодо співробітників КЗРК грубу силу і виштовхали з території підприємства, відмовившись навіть переглянути документи, пред'явлені юристом Світланою Литвиненка.

У зв'язку з такою неоднозначною поведінкою співробітників міліції, КЗРК звернулося в черговий раз в місцеве відділення міліції. За даною заявою порушено дві кримінальні справи - за статтею 194 Кримінального кодексу ("умисне знищення або пошкодження майна") і за статтею 125 ("умисне нанесення легких тілесних ушкоджень").

До речі, якщо протиправні дії і далі будуть продовжуватися, то до існуючих порушень додадуться інші. Варто відзначити, що незаконні дії ГЗК тривають і зараз. Мова йде вже не тільки про псування майна (сума збитку, нанесеного КЗРК за станом на 27 квітня 2010 року, вже становить понад 0,5 мільйона гривень), а й про захоплення майна КЗРК . Дії ГЗК "Суха Балка" вже можна розглядати, як рейдерське захоплення, оскільки захоплене майно обнесене парканом і знищується працівниками ГЗК.

При цьому віце-президент зі зв'язків з громадськістю "Evraz Group SA" Олексій Агурєєв заявляє: "Ми оперуємо лише тим майном, яке знаходиться в нашій власності", що є типовим перекручуванням фактів з метою дезінформувати суспільство. Однак такі заяви не відповідають дійсності, оскільки демонтовані майно належить КЗРК на підставі наказу корпорації "Укррудпром", яка внесла його до статутного фонду КЗРК. На підтвердження чого є виписка з статуту КЗРК та копія наказу.

Але представники "Сухої Балки" наполегливо стверджують, що демонтовані ними під'їзні залізничні колії нібито знаходяться в їхній власності. Тому варто нагадати керівництву "Сухої Балки", що після реорганізації ДП "Кривбасруда" у власність КЗРК перейшла транспортна система та під'їзні залізничні колії до копальні, а сама копальня перейшла у власність "Сухої Балки".

До 2007 року обидва підприємства перебували під контролем групи "Приват", але потім власники продали російській "Групі Євраз" низку своїх металургійних активів, у тому числі і ГЗК "Суха балка". Весь цей час питання використання залізничних шляхів регулювався окремою угодою між підприємствами. Раніше "Суха Балка" вимагала з КЗРК плату за майно комбінату, розташоване на території ГЗК, таким чином, фактично визнаючи, що дане майно належить КЗРК. Проте починаючи з березня 2010 року "Суха Балка" почала стверджувати, що це майно належить їм.

І незаконний демонтаж, і дезінформація з приводу майна КЗРК говорить про те, що керівництво ГЗК "Суха Балка" вирішила несерйозно віднестись до етики ведення бізнесу на догоду своїм інтересам. Якщо російські партнери так ведуть себе по відношенню до українських, то виходить, що старший брат завжди правий, і тому може жити за тими законами, які сам же і придумує?!

Кирило Сугубов

Зараз ви читаєте новину «"Сухий закон" для КЗРК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі