пʼятниця, 11 грудня 2009 16:36

"Коза ностра" спалила крадену картину Караваджо

"Коза ностра" спалила крадену картину Караваджо
Картина Караваджо "Різдво зі святим Франциском і святим Лаврентієм", вкрадена з каплиці Сан Лоренцо в Палермо, знищена. Про це на суді заявив колишній кілер "Коза ностри" Гаспаре Спатуцца, повідомляє The Times.

Картину викрали в 1969 році. З тих пір про її місцезнаходження нічого не було відомо, проте надія на те, що полотно ще може бути знайдене, залишалася. Проте Спатуцца, засуджений в 1997 році за численні вбивства і який став в 2008 році інформатором поліції, розповів, що робота Караваджо загинула ще в 1980-х. Він посилався на слова свого колишнього боса Філіппо Гравіано, який розповів йому про це в 1999 році у в"язниці.

Як затверджував Гравіано, полотно вартістю близько 20 мільйонів євро було віддано на зберігання сім"ї Пуллара, яка є відгалуженням сицилійського клану Санта Марія ді Джезу. Картину зберігали на фермі. Як заявив Спатуцца, там її частково з"їли свині і щури, після чого полотно було спалене.

Раніше в участі у викраданні Караваджо зізнався торговець героїном Франческо Маріно Маннойя. За його словами, полотно пошкодили, коли виймали з рами. Проте, Маннойя нічого не повідомляв про місцезнаходження "Різдва", хоча і згадував про якогось приватного колекціонера, який розридався, побачивши пошкоджене полотно.

Про долю однієї з останніх робіт Караваджо будувалися різні припущення. Зокрема, говорили, що картина могла загинути у 1980 році під час землетрусу в Неаполі або бути продана італійському колекціонерові, який живе в ПАР, передає Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «"Коза ностра" спалила крадену картину Караваджо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі