середа, 05 серпня 2009 11:42

Вкрадений шедевр Караваджо все ще перебуває в Україні

Вкрадений шедевр Караваджо все ще перебуває в Україні

Картина Мікеланджело Мерезі Караваджо "Взяття Христа під варту, або Поцілунок Іуди" знаходиться на території України. Про це розповів перший заступник начальника головного управління МВС в Одеській області Олексій Хлівний.

"Картина доки не засвітилася на чорних ринках за кордоном, і у нас немає інформації, що вона вивезена з України", - відзначив Олексій Хлівний.

Він повідомив, що, на думку правоохоронців, злочинці - громадяни України і знаходяться на території нашої країни.

"Зараз ми збираємо доказову базу по конкретним особам. Але доки стверджувати стовідсотково, що це саме вони скоїли злочин, ми не можемо, оскільки слідство не закінчене", - підкреслив полковник.

Він додав, що злочин готувався ретельно, і аби зібрати всі докази і порушити кримінальну справу, потрібно немало часу.

Олексій Хлівний повідомив, що харківський колекціонер Микола Пономаренко, якого підозрювали в крадіжці картини, був вхожий в одеський музей і добре відомий в своїх колах.

"На момент крадіжки він знаходився в Одесі і в цю ж ніч виїхав до Харкова, де без вісті пропав. Знайшли його пізніше мертвим. Проте це був збіг обставин. Відношення до одеської крадіжки він не мав", - заявив замначальника облУВС.

За його словами, також відпала версія, що в злочині були задіяні співробітники музею. Експертиза не підтвердила і те, що картина була підробкою.

В одеській міліції не ризикнули назвати конкретні терміни розкриття цієї резонансної справи, але завірили, що все роблять для того, щоб раритет XVII століття якнайскоріше був знайдений.

Нагадаємо, зловмисники вкрали картину італійського художника XVI-ХVII століть Мікеланджело та Караваджо "Взяття Христа під варту" з Одеського музею західного і східного мистецтва в ніч на 1 серпня минулого року. Друга назва картини "Взяття Христа під варту" - "Поцілунок Іуди".

Полотно написане 406 років тому. У 2006 році картина була відреставрована київськими майстрами. Одеський музей західного і східного мистецтва єдиний в Україні мав в своєму розпорядженні оригінал картини, яка оцінюється в $100 млн. У будівлі музею у момент крадіжки знаходився один охоронець, а на вікнах були відсутні грати. Сигналізація, яка була встановлена в музеї в 1996 році і складається з акустичних датчиків на стеклах вікон, які включають сирену лише при пошкодженні скла, не спрацювала.

До речі, пару років назад ЗМІ писали про ще одне вкрадене полотно художника.

Знамените полотно "Різдво" пензля великого італійського художника Караваджо, викрадене 33 роки тому, як з"ясувалося, всі ці роки прикрашало віллу ватажка сіцілійської мафії Джерландо Альберті. Картина була вкрадена в жовтні 1969 року з вівтаря церкви Святого Лоренцо в Палермо.

Всі ці роки поліція, Інтерпол і спеціальний підрозділ карабінерів з боротьби з розкраданнями творів мистецтва шукали зниклий шедевр, але всі їх зусилля були марними. І ось нарешті слід викраденого полотна виявлений. Один з арештованих мафіозі признався на допиті, що багато років "Різдво" прикрашало віллу ватажка "коза ностри".

В даний час слідчі не виключають, що живописний шедевр був викрадений за замовленням боса. Зараз Джерландо Альберті ховається від правосуддя, місцезнаходження картини також невідоме.

Тоді сіцілійський політик, депутат від опозиції Сальваторе Кардінале вніс сьогодні парламентський запит, в якому зажадав від міністерства по охороні пам"ятників культури Італії і від правоохоронних органів тісної координації зусиль по поверненню місту Палермо одній з його святинь.

За матеріалом Utro.ua

Зараз ви читаєте новину «Вкрадений шедевр Караваджо все ще перебуває в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі