субота, 02 серпня 2008 07:08

Украли картину за 100 мільйонів доларів

  Картина ”Взяття Христа під варту, або Поцілунок Юди” була єдиним твором італійського художника Караваджо в Україні. Довгий час мистецтвознавці сперечалися, чи вона справжня. Врешті італійські й англійські експерти підтвердили, що в Одеському музеї виставл
Картина ”Взяття Христа під варту, або Поцілунок Юди” була єдиним твором італійського художника Караваджо в Україні. Довгий час мистецтвознавці сперечалися, чи вона справжня. Врешті італійські й англійські експерти підтвердили, що в Одеському музеї виставл

Із Музею західного та східного мистецтва в Одесі зникла картина "Взяття Христа під варту, або Поцілунок Юди" італійського художника XVI–XVII ст. Караваджо. Полотно розміром 134 на 172,5 см — єдине в Україні цього майстра. Крадії вийняли скло у вікні на другому поверсі в лівому крилі музею, між шостою вечора 29 липня та 10-ю ранку 31-го, коли в музеї були вихідні. Вони вирізали картину з підрамника і втекли через дах. Сигналізація, встановлена ще 1996 року, спрацювала б тільки тоді, якби у вікні розбили скло. За приміщенням наглядав один охоронець. Зникнення картини помітив директор музею Віктор Нікіфоров.

— Ми тричі обстежували музей до крадіжки, — каже голова одеського управління держслужби охорони Олександр Івановський. — Останній раз 12 червня. Писали обласній владі, що сигналізація ненадійна. Днями нам відповіли, що через брак коштів встановити нову охоронну систему в музеї неможливо.

Полотно Караваджо не застраховане.

— Оцінити його складно, — каже директор музею. — Бо картин цього майстра небагато, на аукціонах їх не продають.

— Воно коштує принаймні 100 мільйонів доларів, — запевняє "ГПУ" столичний мистецтвознавець Дмитро Горбачов, 70 років. — Працювали злодії-віртуози, гадаю, викликані з-за кордону. Крали на замовлення якогось колекціонера. Років через 50, коли це трохи забудеться, полотно продадуть щонайменше за 200 мільйонів доларів. Зараз картину ніхто не купить, бо здійнявся надто великий галас.

Працювали злодії-віртуози, гадаю, викликані з-за кордону

— Це — найбільша "мистецька" крадіжка в Україні, — продовжує Дмитро Горбачов. — Років 15 тому в київському музеї російського мистецтва украли полотна передвижника Василя Сурікова. Через 10 років злодіїв знайшли, коли вони продавали полотна. У Полтавському музеї вкрали дві картини XVI століття. За два чи три роки Інтерпол їх знайшов. Виявилося, що охоронці були у змові з викрадачами. Мабуть, в Одеському музеї було так само. От у Національному художньому музеї виставляють оригінальні акварелі Тараса Шевченка та їхні копії. Їх не підписують, щоб злодій не знав, де копія, а де оригінал. Якось директор музею мені розповідав, що начальник служби охорони просив показати, які акварелі оригінальні. Хіба спроста?

Не треба журитися, що полотно вкрали, — додає мистецтвознавець. — Коли крадуть із музеїв, я цим тішуся, — запевняє, — бо полотно збережеться, хай не в Україні — у Канаді чи Сполучених Штатах. У нас головна проблема — зберегти твори фізично. Ми ж все-таки варварська країна, у нас гине багато картин, покривається пліснявою або десятки років їх ніхто не бачить.

Картину "Взяття Христа під варту" Караваджо написав на початку XVI ст. для римського банкіра Асдрубале Маттеї. Через 250 років полотно придбав у Парижі російський посол у Франції Базилевський, а 1870-го подарував князю Володимирові Олександровичу. Наприкінці XIX — на початку XX cт. картину передали Одеському художньому училищу, а в 1920-х — галереї Старовинного живопису, як тоді називався Одеський музей західного та східного мистецтва.

Крадіям полотна Караваджо загрожує 7–12 років за ґратами із конфіскацією майна.

Зараз ви читаєте новину «Украли картину за 100 мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі