четвер, 09 квітня 2009 09:31

"Газпром" замахнувся на Каліфорнію

"Газпром" замахнувся на Каліфорнію
За підсумками переговорів голови правління російського концерну Олексія Міллера та виконавчого директора Royal Dutch Shell Йеруна ван дер Віра в середу було підписано декілька контрактів, які дозволять "Газпрому" вийти зі своїм зрідженим природним газом (ЗПГ) на ринок південно-західного узбережжя США, а англо-голландській корпорації збільшити свою присутність в континентальній Європі.

Оператор нафтогазового проекту "Сахалін-2" компанія Sakhalin Energy та Shell Eastern Trading Ltd анулювали контракт від 2004 року на постачання 37 млн тонн протягом 20 років, після чого було оформлено два нові договори. Одну половину цього об"єму знову законтрактувала американська "дочка" Shell, а другу - Gazprom Global LNG Ltd. Приблизно по 1 млн тонн на рік кожна з 2009 по 2028 рік.

Крім того, англо-голландська компанія поступиться "дочці" "Газпрому" правами на регазифікацію газу на терміналі Energia Costa Azul LNG в мексиканському штаті Баха Каліфорнія, а також газотранспортні потужності, які дозволять доставляти газ на перспективніший американський ринок.

У обмін на це з наступного року "Газпром" почне постачання для Royal Dutch Shell еквівалентного об"єму (близько 1,2 млрд кубометрів газу на рік) по трубопроводу на європейський ринок. Газ піде по трубі Ямал-Європа в пункт здачі Франфуркт-на-Одере на польсько-німецькому кордоні. В той же час не можна виключати, що після запуску "Північного потоку" компанії можуть змінити маршрут постачань газу.

Можливість самостійно маркетувати 1 млн тонн зрідженого газу - це нова планка для "Газпрому", який досі був вимушений задовольнятися перепродажем декількох чужих вантажів протягом року. Проте поки не запрацює Штокмановський проект (офіційний термін початку постачань ЗПГ - 2014 рік), говорити про повноцінний вихід "Газпрому" на глобальну арену передчасно.

За матеріалами "Время новостей", NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" замахнувся на Каліфорнію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі