понеділок, 03 серпня 2009 09:29

"Газпром" починає виходити із кризового стану

"Газпром" починає виходити із кризового стану
У першому кварталі цього року "Газпром" зафіксував рекордне падіння продажів - постачання монополії на європейський ринок впали на 39%. Сам концерн ще в червні називав три причини: січневий конфлікт з Україною, великі запаси газу у європейців в підземних сховищах (зроблені минулого літа при відносно низькій ціні "Газпрому") і високі ціни на російський газ на початку року, пише газета "Ведомости".

Другий квартал виявився успішнішим. До докризових показників ще далеко, але в порівнянні з січнем-березнем експорт додав 7,6%, склавши 31,3 мільярда кубометрів, не дивлячись на те, що через сезонні чинники в другому кварталі експорт зазвичай не росте. Це випливає з попередніх підсумків півріччя, які "Газпром" розкрив в меморандумі до нещодавнього випуску єврооблігацій.

Як випливає з меморандуму, постачання до СНД і Прибалтики підросли в квітні-червні на 26% в порівнянні з першим кварталом цього року. Щоправда, не зовсім зрозуміло, яка частка в цьому зростанні російського газу. Концерн повинен опублікувати точні дані в звіті за другий квартал, який побачить світ 15 серпня.

Поки "Газпром" оголосив лише про зростання чистого прибутку по РСБО до 136 мільярдів рублів, що вчетверо більше показників перших трьох місяців року і на 3,6% краще за показник за аналогічний період минулого року.

Провалів більше не буде, упевнений співробітник групи "Газпром": спрацює принцип "бери або плати", прописаний в контрактах з європейцями. Його суть така: споживач повинен купити мінімальний об"єм газу, записаний в договорі.

Якщо вибере менше, то за підсумками року сплатить різницю між фактом і лімітом як аванс майбутніх постачань за середньою ціною 2009 року - близько 280 доларів (у розмірі до 80% цієї ціни), пояснює співбесідник "Ведомостей". Виходить наступне: у другому півріччі "Газпром" прогнозує середню європейську ціну в 240-250 доларів за 1000 кубометрів, спотова ціна може скласти приблизно 150 доларів. Але, купивши чужий газ, клієнт "Газпрому" заплатить одночасно і російській монополії за невибірку - майже 220 доларів. Тобто в сумі за кожну 1000 кубометрів віддасть вже близько 370 доларів.

Проте, над "Газпромом" нависла загроза нової "газової війни", яка може вибухнути вже взимку. Причому до старої причини - обмеженої платоспроможності України, яка може призвести до зривів оплати і нового "перекриття вентиля", додається ще й напруженість, що виросла за цей рік, у відносинах з іншим транзитером російського газу - Білоруссю.

Проблему української платоспроможності узявся було вирішити Євросоюз, пообіцявши кредит на модернізацію газотранспортної системи і закупівлю газу в газотранспортну систему в обмін на лібералізацію газорозподільного сектору, яка призведе до зростання внутрішніх цін на газ.

Проте замість 4,2 мільярдів доларів, які Україна просила для закупівлі газу в підземні сховища (ПГС), Всесвітній банк, Європейський інвестиційний банк і Європейський банк реконструкції та розвитку дають 1,7 мільярда, причому гроші повинні бути інвестовані в модернізацію трубопроводів. Це означає, що проблема фінансування закупівель газу в ПГС так і не вирішена, що серйозно збільшує ризик рецидиву "газової війни", повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" починає виходити із кризового стану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі