пʼятниця, 13 березня 2009 10:48

"Financial Times" бачить на Тимошенко благословення Путіна

"Financial Times" бачить на Тимошенко благословення Путіна

В четвер російський прем"єр Володимир Путін заявив, що послабить тиск на Україну відносно боргів за газ. Це приємний сюрприз, який говорить про потепління стосунків між Києвом і Москвою, пише британська газета  "Financial Times"

"Україна не викуповує законтрактовані об"єми газу і повинна платити штрафи. Ми пробачимо їх, тому що ми тверезо дивимося на реальність і усвідомлюємо: їм немає чим платити. Вони (українці) знаходяться в стані, яке передує банкрутству. А ви повинні розуміти, що не треба добивати своїх партнерів".

Москва ненавидить західне спрямування України, але не хоче повного колапсу на своїх кордонах з непередбачуваними наслідками для самої Росії.

В українських політичних колах жест Путіна був сприйнятий як благовоління до Юлії Тимошенко, яка всіма силами прагнула гармонізувати стосунки між Москвою, виключивши компрометуючі контакти із Заходом.

Схоже, що напередодні президентських виборів Москва остаточно зробила ставку на Тимошенко, а не на президента Ющенка або на лідера опозиції Януковича, який сьогодні виглядає непереконливо.

Радник Ющенко Вадим Карасьов вважає, що Путін виразив свою підтримку Тимошенко як кандидатові в президенти. Проте Тимошенко може поплатитися. За ситуації, коли країні вкрай необхідна фінансова допомога від МВФ, Юлія Володимирівна може піти на серйозні поступки перед Москвою.

Також очевидно, що Ющенко втрачає вплив над торгівлею газом. Путінський жест може означати, що російський прем"єр вирішив домовитися з українським без посередників.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Financial Times" бачить на Тимошенко благословення Путіна ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі