понеділок, 18 вересня 2023 13:55

Спецтема: Війна Росії проти України

"Путін може спровокувати Третю світову війну" – Володимир Зеленський для CBS

"Путін може спровокувати Третю світову війну" – Володимир Зеленський для CBS
Президент Володимир Зеленський вважає, що Росія не зупинилася б на Україні, якби Київ упав, а пішла б далі війною, на країни НАТО / East News

Інтерв'ю американського телеканалу CBS із президентом Володимиром Зеленським

Ми зустрілися з президентом Зеленським, коли він готувався виїхати з Києва до США. Цього тижня він виступить в ООН і зустрінеться із президентом Джо Байденом. Це критичний час. Офіційні особи США кажуть, що за майже 600 днів війни майже 500 тис. військових вбиті або поранені з обох сторін, що на даний момент є частиною ціни неспровокованого вторгнення Володимира Путіна. Ми розмовляли з Зеленським у четвер. Він розповів нам, що його люди вмирають щодня, щоб запобігти Третій світовій війні.

США вклали близько $70 млрд у ваші військові зусилля, і мені цікаво, чи очікуєте ви, що такий рівень підтримки збережеться?

США підтримують Україну фінансово, і я вдячний за це. Просто думаю, що вони підтримують не лише Україну. Якщо Україна впаде, Путін, напевно, піде далі. Що робитимуть США, коли Путін досягне країн Балтії? Коли досягне польського кордону? А він може. Це величезні гроші. У нас за це велика вдячність. Що ще має зробити Україна, щоб усі могли виміряти нашу величезну вдячність? Ми гинемо у цій війні.

Якщо Україна впаде, що станеться за 10 років? Якщо росіяни дістануться Польщі, що далі? Третя світова війна?

Подивіться, якщо Україна впаде, що станеться за 10 років? Просто подумайте про це. Якщо росіяни дістануться Польщі, що далі? Третя світова війна?

Що для цього потрібно? Ще $70 млрд?

В мене немає відповіді. Весь світ має вирішити, чи хочемо ми зупинити Путіна, чи хочемо розпочати світову війну. Ми не можемо змінити Путіна. Російське суспільство втратило повагу від світу. Вони обрали його, переобрали та виростили другого Гітлера. Вони зробили це. Ми не можемо повернутися до минулого. Але можемо зупинити це тут і тепер.

Ми захищаємо цінності всього світу. Саме українці платять найвищу ціну. Ми справді боремося за свою свободу, вмираємо. Це не вигадка, не книжка. Ми по-справжньому боремося з ядерною державою, яка загрожує знищити світ.

Україна зупинила наступ Росії, але жахливою ціною. Зруйновані міста, мільйони біженців, незліченні тисячі загиблих і все це заради марнославства Путіна в сфері національного будівництва.

Війна - це артилерійська дуель, в якій кожна сторона випускає 40 тис. снарядів на день. Українська піхота наступає кривавими метрами. Це Перша світова війна з дронами

Сьогодні війна ведеться на фронті завдовжки 1000 км. Червона зона – це 20% території України, все ще окуповані Росією. Саме тут танки, подаровані Заходом, мали пробитися, зменшивши російські сили вдвічі. Але траншеї, мінні поля та артилерія зупинили просування бронетехніки. Наразі це артилерійська дуель, у якій кожна сторона випускає близько 40 тис. снарядів на день. Українська піхота наступає кривавими метрами. Це Перша світова війна з дронами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" – Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Як би ви описали бої на фронті?

Це складне питання. Я буду з вами цілком чесний. Маємо ініціативу. Це плюс. Ми зупинили наступ росіян і перейшли у контрнаступ. Попри це, все відбувається не дуже швидко. Важливо, що ми щодня рухаємось вперед та звільняємо території.

У вас залишилося близько шести тижнів хорошої погоди, і мені цікаво, цього фронт застигне на місці?

Нам потрібно максимально звільнити нашу територію і рухатися вперед, навіть якщо це менше ніж півкілометра чи сто метрів, ми повинні це робити. Не можемо гаяти час. Забудьте про погоду. У місцях, куди бронетехнікою не проїхати – летимо. Якщо ми не вміємо літати, відправимо дрони. Ми не повинні давати Путіну перепочинок.

Удари дронів по Росії наносяться за вашим наказом?

Ні.

Не за вашим наказом?

Ну, ви знаєте.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Як це відбувається?

Ви знаєте, що ми не стріляємо по території РФ.

Який сигнал надсилають ці удари дронів по Росії?

Ви знаєте, ми використовуємо зброю наших партнерів лише на території України. Це правда. Але відбуваються каральні операції, як вбивства мирного населення зі сторони росіян.

Росія повинна знати, що де б вона не знаходилася, хоч би яке місце вона використовувала для запуску ракет по Україні, ми маємо повне моральне право бити у відповідь по цим місцям. Ми їм відповідаємо: "Ваше небо не так добре захищене, як думаєте".

Вони повинні знати, якщо відключать нам електрику, позбавлять електрики, позбавлять води, позбавлять бензину, вони повинні знати, що ми маємо право зробити з ними те ж саме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Останні 1,5 року, мандруючи Україною, ми спілкувалися з людьми у розбомблених школах Чернігова, бачили зруйновані житлові будинки у Бородянці, розбомблену лікарню в Ізюмі, мирних мешканців у братській могилі у Бучі. Це не військові цілі. Що намагається зробити Путін?

Зламати нас. Вибравши цивільні цілі, Путін хотів досягти саме цього – зламати. Цій людині, яка досягла всього такими кривавими діями, не можна довіряти. До нього немає довіри, бо він уже давно не людина.

Росіяни зазнали тяжких втрат, не вдаючись до ядерної зброї, і мені цікаво, чи вірите ви, що загроза ядерної війни тепер позаду?

Думаю, він продовжить загрожувати. Він чекає, що США стануть менш стабільними. Вважає, що це станеться під час виборів у Штатах.

Він шукатиме нестабільність у Європі та Америці. Буде використовувати ризик застосування ядерної зброї, щоб підігріти цю нестабільність. Він буде продовжувати загрожувати.

Якби в Україні було достатньо сучасних систем озброєння, ми вже б відновили територіальну цілісність країни

Якби в Україні було достатньо сучасних систем озброєння, ми вже б відновили територіальну цілісність країни. Ми вже б це зробили. Ці системи є.

Що для вас означають зустрічі з військовими?

Для мене це, по-перше, велика честь. Я дивлюся їм у вічі й пишаюся, що у нас такі сильні люди, бо це великий ризик, можна втратити життя заради порятунку інших життів. Коли говорю "інші життя", не говорю в цілому, а маю на увазі своє власне, життя моїх дітей, і повністю розумію, які ризики тут існують.

Чи можете ви відмовитися від будь-якої частини України заради миру?

Ні. Це наша територія.

Це важка робота - нагородження людей, на обличчях яких увесь світ завалився. І все, що я можу їм дати – це перемога

У вас має бути все? Включно з Кримом?

Сьогодні ви бачили, як я нагороджував людей медалями. Тиждень тому вручав нагороди батькам загиблих солдатів. Було 24 сім'ї. Була жінка. Вона була з трьома дітьми. Були батьки, дуже старі. Вони ледве могли ходити, і мали лише одного сина. Одна з жінок була вагітна. Вона прийшла з немовлям на руках. І була водночас вагітна. І ця дитина ніколи не побачить… Що мені їм сказати? Що всі вони померли для того, щоб ми могли сказати: "Все гаразд, Росія, ти можеш усе це забрати собі". Це складна робота. Ви мене розумієте? Нагородження людей, на обличчях яких увесь світ завалився. І все, що я можу їм дати, все, що можу дати їм - це перемога.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Путін може спровокувати Третю світову війну" – Володимир Зеленський для CBS». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі