середа, 25 березня 2020 20:23

Путін хоче вийти з конфлікту на Донбасі, але не втратити обличчя

Путін хоче вийти з конфлікту на Донбасі, але не втратити обличчя
Андрій Веселовський: 70 відсотків економіки РФ - нафта і газ. Ця сфера не розвивається вже шість років. Відставання буде дедалі відчутніше. Фото: Тарас Подолян

Путіну необхідно реагувати. Росія має великі фінансові втрати. Ціни на нафту обвалились.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказав дипломат Андрій Веселовський.

"Закордонні експерти кажуть, що Москва помилилась, розірвавши домовленість з ОПЕК (країни-експортери нафти на переговорах 6 березня не змогли домовитися і продовжити угоду про скорочення видобутку нафти - Москва відмовилася поглиблювати обмеження. Нинішня угода перестане діяти з 1 квітня. -Gazeta.ua). Кремль так хотів підіграти інтересам своїх олігархів. Не прорахував, що за позицією головного опонента РФ у цій економічній війні з Саудівською Аравією стоять США.

Знижуючи ціни на нафту, Росія планувала зруйнувати американський видобуток з фрекінга (технологія видобування, полягає в закачуванні рідкої суміші під тиском у пласти. -Gazeta.ua). Але з технічної точки зору, звичайну нафтову свердловину важко зупинити. А через фрекінг - навпаки. США, за потреби, можуть законсервувати свій видобуток й відновити, коли стабілізується ціна. Росіяни не мають такого шансу", - пояснює Андрій Веселовський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Утворення консультативної ради з представниками окупованих територій не буде - дипломат

Путін запевняє, що на Росію не впливають економічні санкції. Коли пропаганда кричить, що все добре, варто чекати проблем, вважає дипломат.

"Санкції – це і обмеження фінансових позик, і зокрема доступу до технологій в енерговидобуванні. Росіяни не можуть отримувати нафту з великих глибин. Не можуть самі прокласти решту Північного потоку 2. 70 відсотків економіки РФ - нафта і газ. Ця сфера не розвивається вже шість років. Відставання буде дедалі відчутніше. Тому Путін хоче вийти з конфлікту на Донбасі, але не втратити обличчя. І домогтися максимальних поступок від України", - додає дипломат.

Повне інтерв'ю з Андрієм Веселовським читайте у журналі "Країна" від 26 березня.

9 березня стрімко впали ціни на нафту, адже Росія та країни-експортери нафти ОПЕК не змогли домовитись про продовження угоди щодо скорочення видобутку. Чинна закінчується 1 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Путін хоче вийти з конфлікту на Донбасі, але не втратити обличчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі