понеділок, 23 березня 2020 15:53

Ціни на нафту стрімко падають: що енергетична криза несе Україні, Росії та світу

Ціни на нафту стрімко падають: що енергетична криза несе Україні, Росії та світу
Михайло Гончар: США та Саудівська Аравія швидше знайдуть порозуміння, адже Москва змогла нашкодити їм обом. Не виконувала домовленості про зменшення видобутку, які підписала з Саудівською Аравією та намагалась підірвати видобуток американської сланцевої нафти. Фото: ВВС

Нафта продовжує дешевшати. На торгах 23 березня сировина марки Brent коштує $25,62, Urals - $18,64. Проте, щоб зниження сильно зашкодило Росії, низькі ціни повинні протриматись кілька років. Це залежить від 3 країн - РФ, Америки та Саудівської Аравії. Найімовірніше, 2 останні дружитимуть проти Росії. Тоді Кремль може піти на військові провокації.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

До якого критичного мінімуму можуть впасти ціни?

- Важко передбачити. Процес падіння цін перейшов у некеровану стадію. Усі дають різні прогнози. Видається досить реальним падіння до 10 доларів за барель. Нинішні ціни - ситуативний стан. Встановлена вартість на торгах - середня на рік. Тому розмови про те, що обвал нафтового ринку сильно б'є по Росії, перебільшені. Щоб удар дійсно був потужним, низькі ціни мають триматись кілька років. Перед розпадом Радянського Союзу вартість палива була рекордно низькою 6 років.

Але ж обвал нафтових ринків шкодить Російській Федерації?

- Російський бюджет зверстаний під ціну у 42,4 долари за барель. Тому зменшення цього показника дійсно негативний фактор для російської економіки. Він б'є по ситуативному стану справ.

Кремль має певну подушку безпеки - золотовалютні резерви, Фонд національного добробуту. За допомогою цих коштів можна компенсувати дискомфорт від падіння цін на глобальному ринку.

Російські експерти говорять про абсолютно різний потенціал міцності. Провладні кажуть, що РФ протримається більше 10 років у такому режимі. Опозиційні вважають, що не більше 5. Але це - суто арифметичні підрахунки, які не включають у себе непередбачувані фактори. Рахують лише традиційні витрати. Натомість у скрутне становище через кризу та обвал цін на нафту потрапляють великі державні компанії. Практика показує, що вони можуть забажати компенсації своїх збитків. Під час кризи 2014 року Роснефть, яка була фактично ініціатором розриву угоди з ОПЕК, отримала кілька десятків мільярдів доларів з бюджету. У результаті таких дотацій вичерпався російський резервний фонд. Така сама доля може спіткати й сьогоднішній запас міцності РФ. Путін просто роздасть його своїм друзям-олігархам.

Що буде з РФ, коли резерви вичерпаються?

- Росія не має традиції контролю бюджетних коштів. Там панує довершена форма клептократії, коли при владі силовики й олігархи. Коли вони з'ясують, що фонди на межі, перекачають гроші, що лишились. Виведуть їх закордон у Китай або в арабські країни.

Кремль планував, що ціна на нафту через їхній демарш 6 березня впаде до 30 доларів. На фоні пандемії та знижок від Саудівської Аравії вартість палива впала набагато сильніше. Без коронавірусу, можливо, і вдалося би втримати ціну на тому рівні, що передбачали росіяни.

Провідні світові економіки - американська, китайська - скорочують у рази своє виробництво і споживання нафти. Saudi Aramco зараз ще й фактично перебирає на себе традиційний для РФ європейський ринок. Це - передвісники катастрофи для Росії. Додаткове навантаження для РФ - обвал стався дуже стрімко. 2014-го він тривав пів року. Зараз за 1 день усе впало. Якщо до 1 квітня ОПЕК та Росія не підпишуть нову домовленість, ціни продовжать падіння. Зупиняться у діапазоні 10-20 доларів за барель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В НБУ знайшли, на чому зекономлять під час карантину

Які шанси, що ухвалять нову домовленість про скорочення видобутку?

- Вірогідність мала. Росіяни намагаються посилати сигнали, що готові до перемовин, але це нічого не означає. Цінова війна боляче б'є і по Саудівській Аравії. Проте вони ще можуть використовувати поточне становище для власної вигоди. А саме - просуватись на західний ринок. Тому навряд чи сторони зможуть домовитись.

Яку роль у нафтовому протистоянні грає Америка?

- Енергетичний регулятор штату Техас заявив, що не буде вводити обмеження для місцевих видобувачів нафти. Це означає, що найближчими місяцями спаду американського видобутку не буде. А план росіян полягав саме у тому, щоб своїм демаршем завдати шкоди добуванню сланцевої нафти у США. Кремль бачить у нафтовому промислі Америки ледь не головного ворога своєї економіки.

Як нафтова криза вплине на світ?

- Є 3 ключові енергетичні гравці у світі - США, Саудівська Аравія та Росія. Америка досі імпортує нафту, але здійснили сланцеву революцію і скоро задовольнять не тільки свої потреби, а й почнуть продавати. Розклад сил залежить від того, хто з ким скооперується з цих 3 країн. Після 2014 року почали дружити Росія і Саудівська Аравія. На базі їхньої дружби виник ОПЕК+. Тоді вони диктували зростання ціни на нафту на світовому ринку. Протягом 2 років це давало непоганий результат для обох країн. Зараз цей альянс зруйнований.

Більш вірогідним є старий сценарій співробітництва США та саудитів. Вони швидше знайдуть порозуміння, адже Москва змогла нашкодити їм обом. Не виконувала домовленості про зменшення видобутку, які підписала з Саудівською Аравією та намагалась підірвати видобуток американської сланцевої нафти.

Які наслідки будуть для інших країн, що купують паливо?

- Для споживачів період низьких цін - це позитив. Мінімізуються витрати на закупівлю необхідних енергоресурсів. Проте дієвий ефект можливий тільки, якщо ціни будуть на мінімальній позначці тривалий період. Це - реальний сценарій. Дефіциту нафти та нафтопродуктів на ринку не передбачається. Ціни б все одно обвалились, незважаючи на Росію чи коронавірус.

Україна теж буде економити на закупівлі нафти?

- Україна імпортує десь 4/5 усієї нафти, що споживаємо. Проте навряд чи зможемо реально побачити результати падіння цін через бездарну політику уряду.

80 відсотків нафтопродуктів закуповуємо за долари. Якщо гривня знецінюється, як зараз, треба витрачати більше грошей на закупівлю нафти і нафтопродуктів. Тоді компанії-реалізатори пального виставлятимуть вищі цінники у гривнях на АЗС. Якщо курс національної валюти вдасться утримати на дійсному рівні, є шанс, що у квітні ціни на бензин трохи впадуть. Але це малоймовірно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час карантину влада може капітулювати перед Росією - Євген Дикий

Є ризики для України?

- Сировинні ринки взаємопов'язані. Після падіння цін на нафту, подешевшає й інша сировина. Україна має сировинноорієнтовану економіку, тож ризикуємо втратити частину експортних надходжень, наприклад, із продажу металу.

Агропродукції це сильно не торкнеться. Можливе зниження на кілька відсотків, але не більше. Їжа потрібна завжди, на неї буде попит. Усе залежатиме від того, який зберемо урожай цьогоріч. Аномальна тепла і безсніжна зима може сильно понизити рівень врожайності. Щоб нівелювати цей ризик, треба розвивати внутрішній ринок і зменшувати залежність від експортних надходжень.

Як ситуація з цінами на нафту буде розвиватись далі?

- Є 3 можливих сценарії. Перший - росіяни і саудити домовляться і ситуація знов стане керованою. Другий - домовленостей не буде, ціни далі падатимуть. Третій - Росія дійде до краю та відважиться на військові провокації у зоні Перської затоки. Намагатиметься спровокувати потужний конфлікт. Кремль діятиме, як завжди, не своїми руками. Вже мають відточену схему. 14 вересня минулого року на Saudi Aramco здійснили атаку дронів. Її організовував Іран, а виконували єменські повстанці. Проте стояла за їхніми діями Росія. Нічого не заважає Кремлю повторити свою провокацію.

Нафтові котирування Brent різко обвалилися на початку березня. Ціна впала найбільше після війни в Перській затоці 1991-го - на 31%, або до $34,23 за бар. За кілька днів до того ОПЕК і Росія не подовжили угоди про зменшення видобутку. Чинна закінчується 1 квітня. Наприкінці лютого нафтові котирування становили майже $50.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на нафту стрімко падають: що енергетична криза несе Україні, Росії та світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі