субота, 22 грудня 2018 17:03

Проведення в Україні операцій з трансплантації опинилося під загрозою – депутат

Проведення в Україні операцій з трансплантації опинилося під загрозою – депутат
З 1 січня трансплантації в Україні будуть поза законом. Фото: 112

З 1 січня трансплантації в Україні будуть поза законом. Саме в перший день Нового року вступає в дію новий Закон про трансплантологію, завдяки якому важкохворі, яким раніше не могли допомогти в Україні, зможуть пролікуватись на Батьківщині. А старий Закон, за яким проводились трансплантації в Україні втрачає чинність.

Проте через бездіяльніть з підготовки до його впровадження МОЗу, вся трансплантація в Україні буде поза законом.

Про це у блозі виданню "Киеввласть" зазначив член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, народній депутат України від фракції "Батьківщина" Валерій Дубіль.

"МОЗ повністю провалив запуск трансплантації в Україні. Замість старту її розвитку з 1 січня 2019 року у країні, буде катастрофа. Останній сесійний тиждень закінчився, і депутати не відстрочили дату введення нового закону про трансплантологію. Та вина не їхня, а чиновників Міністерства охорони здоров'я, які за 7 місяців не зробили нічого для її запуску", - написав Дубіль.

За його словами, за час, який був даний МОЗ на підготовку і влаштовував спочатку Міністерство, чиновники не підготували необхідну нормативно-правову базу для старту його роботи. Крім того МОЗ повинен був розробити і впровадити Єдиний реєстр трансплантації, визначити правила роботи для нових спеціалістів – трансплант-координаторів, навчити і сертифікувати їх.

"МОЗ цього не встиг зробити. Встиг лише влізти у корупційний скандал – замовив розробку до 17 грудня програмного забезпечення на суму понад 26 млн грн. Його мають здати в експлуатацію під ялинку – 31 грудня",- зазначив депутат.

Дубіль уточнив, що через те, що Міністерство не встигло підготуватись до набрання чинності нового законодавства, всі операції з трансплантації, які проводитимуться в Україні з 1 січня наступного року будуть незаконними. Адже МОЗ не створив Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, куди повинна вноситись інформація про донорів і не підготував відповідних спеціалістів. Цього вимагає новий Закон.

При цьому, за його словами, держбюджет не витримає навантаження, яке виникне через необхідність оплати хворим операцій з трансплантації за кордоном і вони теж опиняться під загрозою. "Важкохворі українці не мають альтернативного способу порятунку – без проведення трансплантацій, тисячі людей помруть!",- підкреслив Дубіль.

Депутат зазначив, що керівництво МОЗ необхідно притягнути до відповідальності за "чисельні помилки і провали", а політична відповідальність лежить безпосередньо на Президентові України. При цьому Дубіль вважає, що цю та іншу проблеми галузі можна вирішити тільки після перезавантаження влади - президентських і парламентських виборів, запланованих на 2019 рік.

Зараз ви читаєте новину «Проведення в Україні операцій з трансплантації опинилося під загрозою – депутат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі