пʼятниця, 23 грудня 2022 17:30

Пропаганда на Донбасі: як мешканців сходу переконують йти проти України

Пропаганда на Донбасі: як мешканців сходу переконують йти проти України
Пропагандисти вперто створюють шалену кількість фейків про те, як саме українські війська нібито тероризують території ОРДЛО. Фото: EastNews

Найулюбленішими наративом проросійських пропагандистів точно можна вважати заяви, що нібито "Україна обстрілює Донбас". Вже понад 8 років цей фейк шириться територією Росії, України та світу. Наразі цей меседж просувають активніше, ніж будь-коли, і намагаються створити підстави для нової хвилі ненависті місцевих мешканців Донеччини і Луганщини проти України.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Як зазначається, у Києві часто казали, що зовсім не зацікавлені в обстрілюванні Донбасу. Однак у Москві роблять інші заяви. Президент РФ Володимир Путін 7 грудня відкрито визнав, що радіє успіхам у захопленні українських територій. Водночас він сказав, що "бореться за національні інтереси".

Пропагандисти вперто створюють шалену кількість матеріалів про те, як саме українські війська нібито тероризують території ОРДЛО. При чому транслюють вони їх також для світової аудиторії. Хоча українці вже звикли відрізняти пропаганду від правди, ті, хто бачать відео та фото в інтернеті у віддаленій країні про "воєнні злочини України", будуть схильні їй довіряти. Тим паче телеканал RT знімає для іноземців безліч сюжетів різними мовами.

Інші пропагандисти, як не дивно, іноді визнавали правду і чітко заявляли, чого насправді Росія прагне у війні проти України. Зокрема, обмовився військовий "журналіст" Євген Лінін.

"У Донецька вже може увірватися терпець. Ті хлопці, які обороняють, стоять на лінії – вони заряджені вже йти до кінця – до кордону з Польщею. І якщо буде наказ – то далі. Стратегічно зараз відігруються ще різні напрямки. Ми бачимо, як ситуація розгортається в Херсоні, Запорізькій області… Тут Донецьк виходить бастіоном, об який ламаються всі", – розповів Лінін.

З іншого боку, фейки про "обстріли Україною Донбасу" були розвіяні деякими лідерами псевдореспублік. У 2016 році колишній ватажок так званої "ЛНР" Валерій Болотов в інтерв'ю сказав, що батальйон "Заря", який є незаконним формуванням у "республіці" і був очолений Ігорем Плотницьким, власноруч обстрілював Луганськ. Він також розповів, що туди було заслано багато людей, які мали влаштовувати провокації.

Не дивно, що вже через два місяці Болотов несподівано помер. Це сталося після того, як він скуштував кави на "діловій зустрічі" у Москві. Однак вже в 2018 році були й інші свідчення того, що його слова на інтерв'ю були правдою. Денис Казанський, український журналіст, опублікував відео, де інший бойовик "ЛНР" зізнався, що Плотницький справді обстрілював Луганськ.

Крім того, пропагандисти поширювали чутки, що українці нібито засипають Донецьк протипіхотними мінами "Лепесток", на які начебто наступали люди і втрачали ноги. Проте в Україні "Лепестків" немає вже давно – вони були знищені на виконання Женевської конвенції про заборону застосування протипіхотних мін.

Цілі пропаганди РФ було добре окреслені "Міністерством інформації ДНР" в документі, який опублікували волонтери InformNapalm. Зокрема, у медіа намагалися "знизити рівень соціальної напруги серед родичів військовослужбовців, мобілізованих для участі у СВО", "сформувати у жителів ДНР лояльне ставлення до військовослужбовців союзних сил", та "негативне ставлення до української армії".

В іншому документі було прозвітовано про результати інформаційних диверсій "Міністерства інформації ДНР". Вони пишуть, що було "знято постановочне відео про те, як українські солдати ведуть вогонь з міномету калібру 120 мм по Донецьку" та "опубліковано дезінформацію про підготовку провокації з боку ЗСУ на своїй території із загибеллю місцевих мешканців з метою створення приводу для повномасштабного наступу".

Саме таку тактику Кремль часто використовує для досягнення своїх терористичних цілей. Такі випадки були ще під час початку президентської кар'єри Путіна, коли ставалися вибухи у Буйнакську, Москві та Волгодонську, які відіграли свою роль у російсько-чеченській війні.

Зараз ви читаєте новину «Пропаганда на Донбасі: як мешканців сходу переконують йти проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі