пʼятниця, 25 травня 2007 18:08

Президент Туреччини наклав вето на закон про вибори президента

Президент Туреччини Ахмет Неджед Сезер наклав вето на ухвалення пакету поправок до конституції, згідно з якими майбутній президент повинен обиратися не парламентом, а загальним голосуванням.

Нагадаємо, що поправка до конституції, що вводить загальнонаціональні президентські вибори, була схвалена більшістю турецького парламенту 10 травня 2007 року.

Кандидатура міністра закордонних справ Абдули Гюля, висунута правлячою проісламською "Партією справедливості і розвитку", викликала різкий протест з боку опозиційних депутатів. Вони бойкотували голосування, на якому не вдалося набрати необхідний кворум в 367 голосів.

Внаслідок цього Конституційний суд Туреччини визнав недійсними результати першого раунду президентських виборів. Перший тур був проведений повторно, проте кворуму знову не було.

Одночасно в Туреччині пройшли багатотисячні демонстрації прихильників світської держави, які побоювалися, що з обранням Гюля політичне життя в Туреччині стане залежним від релігії. Їх підтримала армія, яка з часів Кемаля Ататюрка розглядає себе як гаранта світського державного ладу, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Президент Туреччини наклав вето на закон про вибори президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі