пʼятниця, 02 березня 2018 08:42

Пояснили, чому українці під загрозою ув'язнення у Польщі

Пояснили, чому українці під загрозою ув'язнення у Польщі
Польський закон про Інститут національної пам'яті ставить під загрозу свободу всіх українців, які перебувають там. Фото: vgolos.com.ua

Польський закон про Інститут національної пам'яті, що набрав в чинності 1 березня є прикладом одностороннього підходу до історії. Він ставить під загрозу свободу всіх українців, які перебувають там.

Про це розповів Павло Клімкін, міністр закордонних справ України, у статті для видання "Збруч". Нагадав, що злочинами є "дії, вчинені українськими націоналістами в 1925-1950 рр., які полягають у застосуванні сили, терору або інших форм порушення прав людини відносно індивідуальних осіб чи громадських груп".

"Вибачте, але саме в цей період українські патріоти вели визвольну боротьбу проти іноземних окупацій Західної України", – заявив дипломат.

А також підкреслив, що йдеться загалом "про всіх патріотів, які боролися за незалежність України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко про сварки з Польщею: Самі розберемося

"З цього випливає, що сьогодні будь-який українець за будь-яку позитивну оцінку наших визвольних змагань може бути ув'язнений в Польщі на три роки, оскільки Польща думає про це інакше. Під реальною загрозою опиняється і корінна українська меншість, і майже мільйон наших заробітчан, які працюють в Польщі. Більш того, покарання наздожене українця, навіть якщо свою оцінку він висловив в себе в Україні. Якщо послідовно дотримуватися букви нового закону, то польська поліція у Варшаві повинна висаджувати таких українців з поїзда, скажімо, Київ - Берлін і відправляти їх до буцегарні. Або я щось не так розумію?" – наголосив міністр.

Президент Польщі Анджей Дуда звинуватив українців у геноциді поляків у селі Гута Пеняцька в 1944 році.
Відповідне звернення польського лідера зачитав держсекретар його канцелярії Адам Квятковський під час відзначення 74 роковин злочинів у селі Гута Пеняцька в 1944 році, передає Niezalezna.pl.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, чому українці під загрозою ув'язнення у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі