субота, 19 березня 2022 12:43

Спецтема: Війна Росії проти України

Поточні резерви НБУ зараз вищі, ніж до війни

Поточні резерви НБУ зараз вищі, ніж до війни
Нацбанк вже отримав 1,4 мільярда доларів від Міжнародного валютного фонду. Фото: epravda.com.ua

Завдяки фінансовій допомозі від іноземних партнерів резерви Національного банку України зараз вищі, ніж до повномасштабного вторгнення Росії.

Про це в інтерв'ю Forbes повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Він каже, що Нацбанк вже отримав 1,4 мільярда доларів від Міжнародного валютного фонду, перші транші (300 мільйонів євро) макрофінансової допомоги від Європейського Союзу та 311 мільйонів доларів від Світового банку.

"До кінця тижня очікуємо ще 300 мільйонів євро від ЄС у межах другої транзакції за першим траншем. Таким чином резерви НБУ зараз навіть вищі, ніж до війни. Ми витрачаємо їх на продаж валюти банкам для забезпечення потреб критичного імпорту", — розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін нап'ялив на себе куртку за 1,5 млн рублів - а росіяни б'ються за цукор

За словами заступника голови НБУ, загалом коштів, які вже акумульовані, вистачить на підтримку нормального функціонування країни на найближчі місяці.

Він також додав, що нині тривають активні переговори, щоб на базі МВФ створити спеціальний фонд для України, який фінансуватимуть країни G7 та, можливо, доєднаються інші розвинені країни.

"Цей механізм має стати основним елементом підтримки України в боротьбі з російською агресією. Однак поки йдуть перемовини, ми не можемо говорити про конкретні суми", — зазначив він.

317 тисяч наших громадян повернулися з-за кордону від початку військового вторгнення Росії на територію України.

Зараз ви читаєте новину «Поточні резерви НБУ зараз вищі, ніж до війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі