пʼятниця, 20 серпня 2021 09:16

"Постійно снилися жахіття" - коломийський фотограф розповів про сходження на "гору-вбивцю"

Під час сходження на другу вершину у світі К2 (Чоґорі) коломийський фотограф 27-річний Назарій Кривошеєв супроводжував альпіністів Дмитра Семеренка та Ірину Галай. 27 липня вони підкорили "гору-вбивцю".

Автор: надане Дмитром Семеренком
  Дмитро Семеренко (праворуч) взяв участь в експедиції разом з альпіністкою Іриною Галай (посередині) та фотографом Назарієм Кривошеєм (ліворуч)
Дмитро Семеренко (праворуч) взяв участь в експедиції разом з альпіністкою Іриною Галай (посередині) та фотографом Назарієм Кривошеєм (ліворуч)

Про те, чому не дійшов до вершини та як готувався до експедиції, поділився з кореспонденткою Gazeta.ua.

"Напередодні експедиції бігав Києвом, щоб підготуватися фізично. Пробігав 10 кілометрів декілька разів. Підготовка була ще в травні до Непалу: теж бігав, займався у фітнес-центрі. Але після Ама-Дабламу (вершини в Непалі заввишки 6812 м. – Gazeta.ua) приїхав сильно схудлим. Зі 72 кілограмів схуд до 61 кілограму. Так і не зміг ту вагу набрати, тому зараз намагаюся повернути", - розповів Кривошеєв.

Фотограф зупинився в базовому таборі Т2, розташованому на висоті 6800 м.

Автор: надане Назарієм Кривошеєм
  Фотограф зупинився в базовому таборі Т2
Фотограф зупинився в базовому таборі Т2

"Постійно снилися жахіття. Найбільше запам'ятався сон, який уже не вперше бачив. Уві сні зустрів друзів із Коломиї. Вони відпочивають на річці й кажуть: "Він помер, і ти помреш". Прокидався і не розумів, чи це було в реальності. Не знаю, чого таке снилося. Можливо, переживав. Але заспокоювала погода: не було ані вітру, ані снігу", - згадав він.

"Важко було самотужки воду шукати, топити сніг. Усі ж із нашої експедиції пішли до вершини, а я залишився в таборі. Не хотів підводити їх. Наступний табір містився на висоті 7500 метрів, а так високо я ще не був. Тому вирішив, що краще залишуся в цьому, - поділився Кривошеєв. - На другий день стало легше, бо розумів, де що шукати. Щоб спуститися по сніг, тримався за мотузку. Палатки незручно стояли. Жив так майже тиждень, поки не повернулися Іра із Дмитром. Тоді вже разом спускалися."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бачив, як летять рюкзаки. Шерп пояснював: "Ні, то - людина" - дніпровський альпініст підкорив "гору-вбивцю"

Експедицію приурочили до 30-річчя незалежності України. У її складі троє українців - Галай, дніпрянин Дмитро Семеренко, який піднявся на Еверест 2018-го, і фотограф Назарій Кривошеєв, який народився в Коломиї, але останні 15 років живе в Німеччині. Консультант групи - володар професійної нагороди "Золотий льодоруб" Микита Балабанов. Семеренко здійснив сходження на К2 без кисневої маски.

Зараз ви читаєте новину «"Постійно снилися жахіття" - коломийський фотограф розповів про сходження на "гору-вбивцю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі