понеділок, 30 вересня 2019 20:24

Посаду спецпредставника США у справах України можуть ліквідувати - експерт

Посаду спецпредставника США у справах України можуть ліквідувати - експерт
Микола Бєлєсков: є вірогідність, що Волкер свідомо пішов на участь у скандалі про імпічмент. Вирішив, що так краще піти з посади. Фото: Дзеркало тижня

Волкер був ефективніший на посаді, ніж його попередниця Вікторія Нуланд. Був більш публічним, відкрито говорив про російську агресію про України.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков.

"Також у нього була низка заяв по Криму, він засудив видачу російських паспортів на Донбасі. Волкер був одним з небагатьох іноземних представників, які їздили прямо на лінію зіткнення на Сході. Позитивним фактором для нас було і те, що Волкер підтримував надання летальної зброї для України", - розповідає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднена частина переписки Волкера та Джуліані

Але, за його словами, є великі проблеми не з особою спецпредставника, з самою цією посадою.

"Волкеру визначили завдання, але не дали можливостей його виконати чи якось реально впливати на ситуацію. Говорив правильні речі, пропонував розумні підходи вирішення конфлікту на Донбасі. Наприклад, миротворча місія. Але у нього не було можливості впливати на баланс сил між Україною та РФ. Не мав реальних важелів, щоб посилювати Київ і послаблювати Москву. Волкер був приречений на неуспіх. У середині 2018 року року було ясно, що механізм його переговорів з Сурковим не принесе миру в Україну. Посада спеціального представника зараз переживає кризу. Її запросто можуть скасувати. У такому випадку вийшла б неприємна ситуація для кар'єри самого Волкера. Тож є вірогідність, що він свідомо пішов на участь у скандалі про імпічмент. Вирішив, що так краще піти з посади", - пояснює Микола Бєлєсков.

Не варто сильно перейматись стосовно ліквідації посади спеціального представника, вважає він.

"Стратегічні параметри американської політики щодо російсько-українські війни затвердженні. Скасування посади - просто тактична зміна. Вона не означає, що ми втратимо підтримку Америки", - додає експерт.

Спеціальний представник США у справах України 54-річний Курт Волкер подав у відставку. Про це він заявив 27 вересня. Політик займав цю посаду з 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Посаду спецпредставника США у справах України можуть ліквідувати - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі