понеділок, 14 грудня 2015 16:55

Порошенко оголосив "паспортну революцію"

Порошенко оголосив "паспортну революцію"
"Пластиковий паспорт - це наше прощання з Радянським Союзом", - вважає президент. Фото: Twitter Петра Порошенка

Президент України Петро Порошенко розраховує, що вже з 1 січня 2016 року державний Поліграфічний комбінат "Україна" виготовлятиме 45 тисяч нових пластикових паспортів на добу.

Про це він повідомив у Twitter.

"Вітаю всіх з надзвичайно важливим днем в історії України: початок виготовлення паспортів у вигляді ідентифікаційних карток - це є революція!", - написав він і додав, що пластикові паспорти мають коштувати в межах 160 грн.

При цьому президент зауважив, що електронний паспорт громадянина України підробити буде майже неможливо.

Як пізніше повідомла прес-служба глави держави, запровадження паспортів нового зразка було здійснено в рамках виконання Угоди про асоціацію з ЄС та заходів з євроінтеграції.

План дій щодо безвізового режиму передбачає заходи з виготовлення і переведення від пострадянської до європейської системи ідентифікації особи.

"Ми це зробили за дуже короткий термін", – наголосив Порошенко.

На його переконання, окрім паспортних даних, картка-документ має містити й інші дані про громадян, зокрема, ідентифікаційний номер, податкову історію, медичні дані. Порошенко висловив переконання, що Верховна Рада ухвалить рішення про розширення меж використання карток.

У документі врахована пропозиція громадян України щодо дублювання інформації двома мовами – українською і англійською.

Нагадаємо, раніше в міграційній службі розповіли, що поступова заміна паспортів-книжечок на нові ID-картки відбуватиметься протягом найближчих 5 років.

Читайте також: Порошенко розповів, чи позбавлятимуть громадянства через сепаратизм

На першому етапі пластикові паспорти видаватимуть безкоштовно громадянам, що досягнуть 14 років. Їх також пропонуватимуть при відновленні втрачених документів. Обов'язкової заміни паспорта-книжечки на пластикову ID-карту не буде.

У новому паспорті не буде інформації про укладення шлюбу та реєстрації місця проживання.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко оголосив "паспортну революцію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі