четвер, 23 квітня 2020 12:01

"Поливали землю патокою. Коли закінчувалась – клеєм ПВА" – спогади ліквідаторів аварії на ЧАЕС у свіжому номері журналу "Країна"

"На майданчику біля реактора ставили японських роботів, - згадує бортовий технік Андрій Кульчицький. — Вони мали скидати уламки графітових стрижнів і ядерного палива на машини, що їх вивозили. Коли роботи виходили з ладу, посилали солдатів. Усі вони отримали високу дозу опромінення та повмирали. Їм виписували великі зарплати, але ніхто не отримав".

26 квітня 1986 року, о першій годині 23-й хвилині, на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. Реактор було зруйновано. Почалися неконтрольовані ядерні й хімічні реакції. Із зони забруднення евакуювали майже 200 тисяч людей.

Зупинити активне виверження радіоактивних речовин вдалося наприкінці травня того року. Залучили ресурси з усього Радянського Союзу. Протягом першого року участь у ліквідації наслідків аварії взяли 240 тисяч людей. Загалом – майже 600 тисяч.

Бортовий технік Андрій КУЛЬЧИЦЬКИЙ, офтальмолог В'ячеслав ПЕЧАК і хімік Всеволод СМЕРЕЧИНСЬКИЙ розказують, як ліквідовували наслідки аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

 

ТАКОЖ У НОМЕРІ

"Багато хто досі відкриває свою українськість як щось приватне, болюче, часто – травматичне"

Сергій ЖАДАН, письменник

"Ключовим стане не вміння грати, а можливість заплатити"

Артем ФРАНКОВ, головред журналу "Футбол"

"Найкраща стратегія по Донбасу – перечекати. Якщо в Зеленського вистачить волі та розуму. У Кремля часу – рік"

Валерій СОЛОВЕЙ, історик

"Всесвіт нам усе показує. Ми перестали чути й бачити"

Леся МУДРАК, письменниця

"У передсмертній записці просив не ховати мене в Луганську"

Олександр МАХОВ, репортер

"Ми в Зайцеве зайшли так тихо, що бойовики звільнили командира своєї розвідки"

Едуард КРОХМАЛЮК, учасник АТО

"З одного поля на інше бігали миші. Було страшно"

Євгенія КУЗНЄЦОВА, письменниця

"На параді в Києві 9 травня 1920-го героями були поляки, а українські вояки крокували у хвості"

Максим МАЙОРОВ, працівник Українського інституту національної пам'яті

Подробиці читайте у "Країні" №16 (519) від 23 квітня 2020 року. Друковану версію можете придбати у точках продажу преси або передплатити (передплатний індекс — 37278). Ваші враження про журнал надсилайте на адресу: [email protected] або пишіть на сторінці журналу в соціальних мережах http://www.facebook.com/kraina.journal.

Зараз ви читаєте новину «"Поливали землю патокою. Коли закінчувалась – клеєм ПВА" – спогади ліквідаторів аварії на ЧАЕС у свіжому номері журналу "Країна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі