четвер, 18 березня 2021 18:03

Покер-клуб у Будинку профспілок, де гинули майданівці - в Інституті нацпам'яті назвали винних у його появі

Покер-клуб у Будинку профспілок, де гинули майданівці - в Інституті нацпам'яті назвали винних у його появі
Будинок профспілок можна було зберегти як меморіал, аби держава вчасно втрутилася, вважає Антон Дробович. Фото: pravda.com.ua

У тому, що в приміщеннях столичного Будинку профспілок відкрили покерний клуб, є вина держави. А обурені активісти, які розповсюджують гучні заяви з цього приводу, чомусь виявляють вибірковість, не помічаючи інші розважальні об'єкти, розташовані в пам'ятних місцях на Майдані.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

"Звісно, ми не можемо схвально ставитися до створення "пітєйних", ігорних та інших розважальних закладів у місцях, пов'язаних із Революцією гідності. Але хочу підкреслити, що тут ситуація складніша. Коли Будинок профспілок залишався зруйнованим і постало питання про його реконструкцію, ні держава, ні місто не підтримали адміністрацію будівлі", - сказав очільник УІНП.

Та нагадав, що адміністрація Будинку профспілок була змушена самостійно шукати кошти на реконструкцію та відновлення. Відповідно, коли вийшов час повертати кредити, частину приміщень довелося передавати в оренду як розрахунок за кошти, витрачені на відновлення.

На думку Дробовича, позиція держави була би сильнішою, якби вона не тільки "стурбовано робила заяви", але й фінансово підтримувала профспілки. І, відповідно, могла би претендувати не на 10 чи 20, а на сотні чи тисячі метрів Будинку профспілок, давши за це кошти, щоб створити там меморіальні об'єкти. Тому проблема з розташуванням розважальних закладів у цій будівлі була закладена ще тоді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Будинку профспілок, де гинули майданівці, відкрили покер-клуб. Ми подивились, як він працює

"Очевидно, УІНП не підтримує ідею, що там буде заклад ігровий. Зараз, за офіційною інформацією, там клуб спортивного покеру. Хтось каже, що там приймають ставки. Звісно, це ніяк не гармоніює з місцем пам'яті про події Революції гідності. Так само, як і один пропагандистський канал, який донедавна сидів у Жовтневому палаці. Або приватний Музей медуз, який знаходиться навпроти - просто на алеї Небесної сотні. Обурені активісти чомусь приходять тільки до Будинку профспілок. А от щодо цих об'єктів, чомусь я не чув навіть у ЗМІ галасу. Що, звісно, наводить на думки про те, що інтереси можуть бути значно ширші, ніж чисто питання збереження пам'яті", - сказав Дробович.

Будинок профспілок став символом Революції гідності. У 2013-2014 роках будівля була штабом учасників Майдану. У найзапекліші дні протистоянь там сталася пожежа, яка забрала життя людей. Вогонь гасили майже добу. Згодом в будівлі обвалилися перекриття між поверхами, споруда зазнала значних руйнувань.

Підвальне приміщення будівлі площею близько 1 тис. кв. м Федерація профспілок віддала в оренду понад 1,5 року тому. Наприкінці січня в розслідуванні "Слідство.Інфо" була оприлюднена інформація, що в підпільному казино будуть грати на гроші. Та президент Федерації спортивного покеру Сергій Єфименко це категорично заперечує.

Зараз ви читаєте новину «Покер-клуб у Будинку профспілок, де гинули майданівці - в Інституті нацпам'яті назвали винних у його появі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі