пʼятниця, 06 жовтня 2023 05:50

Подайте милостиню і не хваліться: що означають головні заборони у день Фоми

Подайте милостиню і не хваліться: що означають головні заборони у день Фоми
6 жовтня не відмовляють у допомозі і дають милостиню Фото: pinterest

6 жовтня за новим церковним календарем вшановують святого Фому. Він один із 12 апостолів Христа.

Фома був родом із галілейського міста Панеади, простим рибалкою. Одного разу йому довелося почути проповідь Христа, після якої він вирішив кинути свій промисел і вирушити слідом за Ісусом. За вчителем Фома слідував невідступно і став одним із 12 наближених учнів.

Саме цього апостола прозвали Фома Невіруючий. Згідно з Євангеліє, коли Христос воскрес, то апостола не було серед присутніх. Після ж Фома не повірив розповідям і сказав, що має сам побачити рани від цвяхів на тілі Ісуса - лише тоді повірить у його воскресіння. Коли апостоли зібралися в будинку Фоми, їм явився Господь - і Фома переконався в наявності ран на Його тілі. Тоді Ісус сказав: "Ти повірив, бо побачив Мене; блаженні ті, що не бачили, і увірували".

Після цього Фома став ще більш ревним у вірі й обійшов із проповідями великі території, розповідаючи про Христа. Святий заснував церкви в Палестині, Парфії, Месопотамії, Ефіопії та Індії. Помер апостол Фома в Індії: там він потрапив до в'язниці за те, що навернув до віри сина правителя міста Меліапора і його дружину. Мощі святого перебувають в Індії, Угорщині, Італії та на Афоні.

Прикмети

Туман цього дня - буде врожайний рік;

бур'ян виріс високий - зима буде сніжною;

у лісі майже немає грибів - зима буде суворою.

У народному календарі 6 жовтня - свято Фомин день або Фома Хлібник. Цього дня роблять запаси на зиму: наповнюють погреби, комори.

Що заборонено робити

лінуватися;

базікати даремно;

переїдати;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що святкуємо у жовтні: календар державних та професійних свят

хвалитися своїми накопиченнями.

Також цього дня не можна відмовляти в милостині або хлібі нужденним - сам опинишся у злиднях.

Що можна робити

Апостолу Хомі моляться як покровителю чесного достатку і всіх працьовитих людей і дякують за допомогу в роботі й за запаси на зиму.

За старих часів на Фому обов'язково пекли коровай або хліб, а окраєць від свіжого буханця віддавали хворим - вважали, що він здатен вилікувати навіть від найважчої недуги. Цього дня слід заготовляти запаси на зиму, а на сніданок обов'язково потрібно з'їсти шматочок хліба - тоді в домі на весь рік оселиться щастя.

Другий місяць осені буде починатися зі свята Покрови Пресвятої Богородиці відколи багато вірян перейшли на новий церковний календар ПЦУ.

Ще церква згадує у жовтні пам'ять апостола Фоми, євангеліста та апостола Луки, а також священномучениці Анастасії Римлянки.

7 жовтня вшановують мучеників Сергія і Вакха, 8 жовтня – преподобної Пелагії Антіохійської.

Зараз ви читаєте новину «Подайте милостиню і не хваліться: що означають головні заборони у день Фоми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі