неділя, 27 січня 2019 20:23

"Платиш 500 гривень і можеш обирати" - експерт про ідеальну виборчу систему

"Платиш 500 гривень і можеш обирати" - експерт про ідеальну виборчу систему
Сергій Гайдай: платиш спеціальний податок на волевиявлення - можеш приймати участь у виборах. Фото: Тарас ПОДОЛЯН

2019 - рік виборів, але ми досі не затвердили нове виборче законодавство.

Говорить в інтерв'ю журналу "Країна" політтехнолог Сергій Гайдай.

"У парламенті є багато людей, які зможуть там лишитися тільки за старим законом. Новий не дозволить їм цього. Але основна наша проблема - підкуп виборців. ЦВК має бути повністю незалежною. А вона створюється за квотним принципом. Ми не можемо довіряти підрахункам виборчої комісії, доки вона залежить від влади. Треба обирати незалежних представників ЦВК, з якими владі має бути заборонено навіть спілкуватися. Помітили, що він вночі до когось у маєток їздить - відставка. Комісія повинна мати свій захищений бюджет на вибори, щоб його ніхто не міг перекрити.
Друге - волевиявлення має бути в режимі онлайн. Результати треба оприлюднювати через дві хвилини після закриття голосування. Тобто підрахунок йде під час процесу. Якщо результат з'явився на півгодини пізніше, отже - хотіли сфальсифікувати", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мав духівника в Московському патріархаті" - головні помилки президента Порошенка

На його думку, право голосувати має бути не від народження.

"Платиш спеціальний податок на волевиявлення - можеш приймати участь у виборах. Цей податок може бути символічним, але він відріже людей, яких купують. До того ж, якщо ти відмовляєшся від голосування, пишеш відповідну розписку - держава платить тобі спеціальну субсидію. На цьому закінчиться будь-яка виборча корупція. Якщо заплатиш 500 гривень, то і обирати будеш виважено.
У кожного буде свій кабінет для голосування на сервері ЦВК, як для сплати комунальних послуг. Одразу можна дізнатися статистику - скільки у нас реальних виборців.
Треба дати можливість голосувати проти конкретного кандидата. Чийсь голос "проти" мінусуватиме один голос "за". Політик тоді цінуватиме свій реальний рейтинг. Це справжня реформа", - додає політтехнолог.

Повне інтерв'ю з Сергієм Гайдаєм читайте у журналі "Країна" від 24 грудня.

Зараз ви читаєте новину «"Платиш 500 гривень і можеш обирати" - експерт про ідеальну виборчу систему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі