середа, 09 вересня 2009 16:16

Пиво хочуть прирівняти до алкогольних напоїв

Пиво хочуть прирівняти до алкогольних напоїв
Народні депутати і представники громадських організацій закликають Верховну Раду прирівняти пиво до алкогольних напоїв шляхом ухвалення у другому читанні закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (щодо обмеження споживання і продажу слабоалкогольних напоїв).

Про це на прес-конференції у парламенті.

Депутат від БЮТ Дмитро Ветвицький зазначив, що Україна - одна з не багатьох країн Європи, де "слабоалкогольні" напої не прирівняні до алкогольних, на них не поширюється заборона продажу неповнолітнім, заборона реклами, не встановлено обмежень щодо місць продажу та споживання. На думку бютівця, в Україні наразі існує необґрунтований поділ спиртних виробів за ступенем спричинюваного ними шкідливого впливу на організм, оскільки серед них немає і не може бути нешкідливих і безпечних.

"Сьогодні пиво можна купити будь-де - з рук, з картонних ящиків, з приставних кіосків, і люди п"ють пиво просто на вулиці, в громадському транспорті, на пляжах, біля шкіл, дитсадків, вузів", - наголосив депутат. Він також зазначив, що правоохоронні органи не мають права зробити навіть зауваження підліткам, які спокійно п"ють пиво в громадських місцях, оскільки пиво за діючим законодавством не вважається спиртним напоєм. "І це незважаючи на те, що за останні роки вміст алкоголю в деяких сортах пива сягнув 14 %, а це відповідає винам за вмістом спирту", - додав Дмитро Ветвицький.

Інший депутат від БЮТ Павло Унгурян зазначив, що в Україні зараз проживають близько 15 мільйонів молодих людей віком до 31 року. Кожен з них, за словами депутата, знаходиться під загрозою і впливом "небаченого за масштабом пивного алкоголізму". "Пиво у середовищі молоді розглядається як "дружній" напій, без якого неможливо уявити відпочинок і дозвілля. Окрім того, це невід"ємний атрибут відвідання спортивних подій", - висловив своє занепокоєння П. Унгурян.

За словами бютівця, потрібно негайно прирівняти пиво до алкогольних напоїв, обмежити його продаж підліткам, підняти акцизи на пиво і так звану "слабоалкоголку" та заборонити агресивну рекламу цих небезпечних для здоров"я нації алкогольних товарів.

Головний координатор громадянської кампанії "Форум порятунку Києва" Віталій Черняховський, який висловив активну підтримку цьому законопроекту щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв, нагадав, що цей законопроект (реєстраційний N 1171) був поданий депутатами від БЮТ Миколою Томенком, Наталією Королевською та Євгеном Сусловим ще 11 грудня 2007 року.

5 березня 2009 року цей законопроект був ухвалений за основу, проте потім протягом шести місяців він так і не був проголосований у другому читанні і в цілому. На сьогодні він перебуває на розгляді в Комітеті Верховної Ради з питань податкової і митної політики.

В. Черняховський висловив занепокоєння тим, що на сьогодні в Україні стає все більше людей, які приохотилися до пива. "За статистикою кожний житель нашої країни протягом року випиває в середньому майже 60 літрів пива. За останні десять років пивних алкоголіків в Україні стало вдесятеро більше. Якщо 10-15 років тому хворих із такою залежністю було один-два на сто алкоголіків, то зараз - більше десяти. До того ж у залежність все частіше потрапляють підлітки та молодь", - наголосив представник громадської організації.

У зв"язку з цим учасники прес-конференції закликали Верховну Раду підтримати законопроект N 1171, який би обмежив споживання і продаж слабоалкогольних напоїв.

Gаzeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Пиво хочуть прирівняти до алкогольних напоїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі