вівторок, 17 червня 2014 12:53

Під час допиту захоплених дітей зі Сніжного було порушене законодавство, - Представник Уповноваженого з прав дитини

Під час допиту захоплених дітей зі Сніжного було порушене законодавство, - Представник Уповноваженого з прав дитини
Фото: tsn.ua

Шістнадцятеро вихованців Сніжнянського дитбудинку та їх вихователі перетинали кордон із Росією під тиском, розповіла під час прес-конференції Представник Уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина. Проте під час допиту всі зазначили, що виїхали до РФ добровільно.

"Всі 16 дітей-сиріт віком від 6 до 16 років із дитбудинку міста Сніжне на Донеччині, автобус з якими захопили терористи ДНР, були допитані представниками РФ та України, і зазначили, що перетинали кордон самостійно і без примусу. Але була порушена процедура допиту з боків обох країн, бо не були присутні представники належних органів, що вміють говорити з дітьми, знають, як правильно ставити питання. Тому ця добровільність абсолютно умовна: вони ж перейшли кордон своїми ногами", - каже Філіпішина.

Нагадаємо, що автобус із 25 дітьми-сиротами 12 червня захопили представники Донецької Народної Республіки. Серед малюків було 16 вихованців з Сніжнянського дитбудинку під супроводом вихователів, решта - члени прийомної родини разом з матір'ю. Вони прямували на оздоровлення.

"Захоплений автобус прямував до табору "Корчагінець" у Дніпропетровській області. На першому ж блок-посту їх зупинили озброєні люди. Коли дізналися, куди саме прямує автобус, сказали, що дітям краще буде відпочивати в Криму та змінили маршрут. Дітям пояснювали, що вони побачать море. А у вихователів не було вибору, ніж перетинати кордон із РФ, вибачте, під дулом автомата. Матір прийомної родини на кордоні почала поводитися так, що привернула до себе увагу: кидала речі, кричала, що не буде нікуди виїжджати. Діти, які їхали з нею, зверталися до неї "Мама", тому в прикордонників не було сумніву, що це одна родина, і вони залишилися в Україні", - зазначила Представник Уповноваженого.

За її словами, діти сприйняли ситуацію як пригоду, але з ними все одно має працювати психолог:
"Дітки з маленького містечка Сніжне у своєму житті ніколи не бачили літака. Тому нічне повернення до Дніпропетровська на літаку було для них цікавим досвідом. Вони були веселі ніхто не постраждав".

Зараз ви читаєте новину «Під час допиту захоплених дітей зі Сніжного було порушене законодавство, - Представник Уповноваженого з прав дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі