неділя, 27 травня 2012 08:03

"Патріарх Кирило хоче заморозити не лише український материк, а й саму Росію"

"Патріарх Кирило хоче заморозити не лише український материк, а й саму Росію"
Кирило, за словами Чорноморця, спрощує ідеї і проводить їх у життя Фото: Gazeta.ua

Патріарх Кирило не є людиною, що мислить самостійно. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив філософ і релігієзнавець Юрій Чорноморець.

"Він спрощує ідеї і проводить їх у життя. Кирило все спростив до трьох пунктів. Колись було "православие–самодержавие–народность", а тепер це "русский мир", - зауважив він.

За словами Чорноморця, перше – це традиції російського православ'я.

"Кирило заперечує українське православ'я, молдавське, білоруське. А вони ж відрізняються. До 1943 року РПЦ заперечувала навіть традиції грузинського православ'я, доки товариш Сталін не сказав, що так не можна. Для них усе православ'я – російське, і ці російські традиції мають бути наріжним каменем, як нібито спільні. Доказів "спільності" немає. Замість них кажуть, що ми почитаємо тих самих святих. Але ж ми й грецьких святих почитаємо, і грузинських, і коптських – і це не робить нас греками, грузинами чи єгиптянами!", - наголосив він.

Релігієзнавець зауважив, що друге – це традиції російської державності й суспільного життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патріарх Кирило не встояв перед модою і зареєструвався у соцмережі

"Нібито класичні російські авторитаризм і колективізм притаманні усім народам "русского мира". Це теж неправда. Бо ті ж українці схильні скоріше до лібералізму, навіть анархізму. Та й державні традиції зовсім відмінні від російських", - підкреслив Чорноморець.

"І третя риса – сучасне "неонародництво". Тепер вони це називають "простір російської мови й культури". І їм дуже не подобається той факт, що українська в Україні стає мовою спілкування, що українське стає модне. Вони хотіли б, щоб це залишалося у ґетто, а коли всі сходилися, то розмовляли російською", - зауважив він.

За словами філософа, це теорія максимального історичного заморожування.

"Імперія розпалася, але ми це "заморозимо", щоб потім знов усе з'єднати. Сподіваються, що химерна "православна єдність" усе скріпить, немов цементом. Але останні 20 років навчили українських православних, що є відмінності з росіянами. Що російський православний і український – це різні психологічні типи, менталітет, традиції. Але Кирило хоче підморозити не лише український материк, що стрімко віддаляється від російського, а й саму Росію", - наголосив він.

Повне інтерв'ю Юрія Чорноморця читайте у журналі "Країна" № 20 (123) за 24 травня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Патріарх Кирило хоче заморозити не лише український материк, а й саму Росію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

90

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі