понеділок, 24 липня 2006 20:34

Пакистан збільшить ядерну потужність в 20 разів

 

Пакистан почав будівництво нового ядерного реактора, потужність якого дозволить збагачувати достатньо плутонію для виробництва 40-50 одиниць ядерної зброї на рік. До такого висновку прийшли експерти американського Інституту з питань науки та міжнародної безпеки після аналізу супутникових фотографій пакистанських ядерних об"єктів.

Таке розширення ядерної програми дозволить Пакистану в 20 разів збільшити потужність своїх ядерних озброєнь.

У Міністерстві закордонних справ Пакистану відмовилися як підтвердити, так і спростувати цю інформацію, посилаючись на її конфіденційність.

- Пакистан - ядерна держава, і ми не маємо наміру розкривати свої секрети, - заявив офіційний представник Міністерства закордонних справ країни.

На думку американських експертів, в Південній Азії створилися умови гонки ядерних озброєнь, що викликає серйозну стурбованість у Вашингтоні.

Пакистан, так само як і сусідня Індія, не підписав договір про нерозповсюдження ядерної зброї. Проте в 1998 р. основні країни-суперники в регіоні, Пакистан та Індія, уклали мораторій на проведення ядерних випробувань, який був продовжений у червні 2004 року. Обидві країни тоді підтвердили свій односторонній мораторій на атомні вибухи, за винятком випадків надзвичайної необхідності, викликаних захистом національного суверенітету або інших вищих інтересів. Проте після цього обидві країни вже не раз провели випробування нової зброї.

Нагадаємо також, що рік тому Пакистан провів вдалий експериментальний запуск крилатої ракети "Бабур", здатної нести ядерний боєзаряд. Радіус дії ракети - 500 кілометрів. Випробування ракети подібного класу - перше в регіоні. Ракета "Бабур" ("Хатф-7") має дальність польоту 500 км і завдяки застосованим технологіям не фіксується радарами. А в березні 2005р. у Пакистані успішно пройшли випробування ракети малої дальності "Abdali", також здатної нести ядерний боєзаряд. А за декілька днів до цього країна провела успішні випробування ракети великого радіусу дії - "Shaheen II", успішно попала у ціль на відстані 2 тис. км. Такий тип зброї також може нести ядерну начинку, повідомляє РБК.

Зараз ви читаєте новину «Пакистан збільшить ядерну потужність в 20 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі