четвер, 13 травня 2010 14:39

ООН б'є на сполох: зникає третина тварин

ООН б'є на сполох: зникає третина тварин

На думку вчених, темпи зникнення біологічних видів у тисячу разів перевищують норму, пише La Stampa.

Населення Землі подвоюється, а чисельність тварин скорочується на третину, що пов'язано з погіршенням стану навколишнього середовища, що є наслідком знищення лісів Амазонії, зменшення обсягів прісної води в озерах, а також руйнування екосистем коралових рифів: цей висновок міститься в останній доповіді ООН з біорізноманіття, яка ляже в основу міжнародного саміту, запланованого на жовтень цього року в японському місті Нагоя.

"Щоб протистояти причинам втрати розмаїття видів, - пише генеральний секретар ООН Пан Гі Мун у введенні до доповіді, - слід більше дбати про його збереження на рівні прийняття рішень у всіх секторах економічного життя".

"Ми втрачаємо біорізноманіття небаченими темпами за всю історію, - стверджує Ахмед Джоглаф, виконавчий секретар Конвенції з біологічного розмаїття. - Темпи зникнення видів у тисячу разів перевищують норму".

Учені б'ють на сполох і попереджають про небезпеку зникнення з лиця землі 21% ссавців, 30% земноводних, 12% птахів, 17% акул і 27% коралів. У найважчому становищі опинилися птахи в сільськогосподарських районах Європи: їхня кількість скоротилася на 40% внаслідок індустріального розвитку, популяція морських птахів скоротилося на 44% - перш за все, через кліматичні зміни. Однією з причин втрати біорізноманіття є міграція видів з місць їхнього звичного проживання.

У доповіді ООН міститься звинувачення на адресу найбільших економік світу: "Вони не бачать, яку величезну цінність має різноманітність видів тварин, рослин та інших форм життя для функціонування нашої екосистеми, починаючи від прісної води до грунту, від океанів до атмосфери".

Основна ідея полягає в тому, що "втрата біорізноманіття та кліматичні зміни пов'язані між собою", пише видання. "Природа - це довгий ланцюг, і зникнення видів, не залежно від того, чи це червоний тунець, тигр, морж в Тихому океані або метелик "Монарх", ставить під загрозу всю планету", - говорить Стюарт Батчард, аналітик Дослідницького центру ООН по збереженню навколишнього середовища.

Inopressa

Зараз ви читаєте новину «ООН б'є на сполох: зникає третина тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі