понеділок, 29 січня 2024 14:37

"Він лукавить": у ГУР прокоментували заяви Путіна про збиття Іл-76

"Він лукавить": у ГУР прокоментували заяви Путіна про збиття Іл-76
Диктатор Володимир Путін заявив, що російська ППО не могла збити Іл-76. Фото: ukrinform.ua

Заяви диктатора Володимира Путіна про те, що російська протиповітряна оборона нібито ніколи не збивала літаків РФ, не відповідають дійсності.

Разом з тим, Росія досі не надала доказів того, що на борту військово-транспортного літака Іл-76, який впав у Бєлгородській області, були українські військовополонені. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

Путін минулого тижня заявив, що російська ППО не могла збити Іл-76, адже на російських бортах встановлено систему "свій-чужий".

Однак, за словами Юсова, збиття російських літаків власною ППО фіксували вже неодноразово.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Трупів немає, нічого немає": Буданов зробив заяву щодо падіння Іл-76 у Бєлгородській області

"Стосовно слів людини, схожої на Путіна в даній ситуації, він як завжди лукавить. По-перше, неодноразово фіксувалися "дружній вогонь" і збиття російськими засобами протиповітряної, протиракетної оборони російських літаків у різних куточках і Російської Федерації, і окупованих територій, поруч із лінією фронту. Окрім того, якщо говорити про систему "свій-чужий", вона не завжди спрацьовує, а у випадку розрахунків переносних комплексів, якими також насичений Бєлгород, це взагалі не є аргументом. Тому, звичайно, ці слова є швидше виправданням", - сказав Юсов.

Він наголосив, що під час засідання Ради безпеки ООН Росія не надала жодних доказів того, що на борту збитого літака перебували українські військовополонені.

"Ми справді розраховували, що там, крім потоку якихось пропагандистських заяв, буде наданий фактаж. Ми нічого нового не побачили, тому слідство триває. Що стосується долі цих людей, звичайно, ми повинні докласти всіх зусиль, щоб з'ясувати її, це обовʼязково буде зроблено. І тема з міжнародним розслідуванням для України точно не розкрита", - додав Юсов.

Росія намагається активно маніпулювати темою падіння літака Іл-76 у Бєлгородській області. Таким чином Кремль хоче загальмувати процес передачі Україні систем ППО, вважає радник керівника Офіса президента Михайло Подоляк.

За його словами, нині немає жодних фактів, які б пролили світло на обставини падіння літака. Невідомо також, хто саме перебував на його борту, оскільки росіяни активно протидіють проведенню міжнародного розслідування.

Зараз ви читаєте новину «"Він лукавить": у ГУР прокоментували заяви Путіна про збиття Іл-76». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі