понеділок, 11 вересня 2023 09:38

Спецтема: Війна Росії проти України

Окупанти потужно розгорнули корабельне угруповання – Гуменюк

Окупанти потужно розгорнули корабельне угруповання – Гуменюк
Окупанти тиснуть на цивільне судноплавство у Чорному морі. Фото: eastnews.ua

Ракетоносіїв ворога зараз у Чорному морі немає.

Але окупанти потужно розгорнули корабельне угруповання, сказала керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону, передає Gazeta.ua.

Станом на 11 вересня дев'ять кораблів перебувають у Чорному і один в Азовському морі.

"Викривають надводну обстановку, збирають оперативні дані і продовжують переховуватись за цивільним судноплавством. Вони знаходяться в умовно безпечному для себе, як вони вважають, районі – на відстані 100 морських миль від контрольованого Україною берега, в напрямку південно-східного узбережжя Криму і далі до Новоросійська. Там розгорнуте корабельне угруповання ворога, воно маневрує, оскільки лишатися на одному місці їм дуже не спокійно. Саме така тактика обрана як одна з протидій морським дронам, про які вони так багато говорять і яких так очікують", – зазначила Гуменюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії тоне військовий корабель. Повідомляють про спецоперацію СБУ та ВМФ

Є активізація тактичної авіації в напрямку острова Зміїний.

"Час від часу вони скидають керовані авіаційні бомби в напрямку острова, оскільки там зосереджена максимальна кількість транспортних шляхів, в тому числі гуманітарний коридор, який Україна пропонує суднам, які заблоковані в портах з початку повномасштабного вторгнення, і який вже довів можливість свого функціонування", – пояснила вона.

Росія намагається чинити тиск на судноплавство, щоб ті не відчували довіри до Сил оборони і України в цілому.

У Новоросійську, що в Краснодарському краї РФ, вранці 4 серпня прогриміли вибухи. Гучно було в районі гавані, там також чули звуки стрілянини. У Міноборони Росії заявили про атаку двома морськими безекіпажними катерами.

Російські кораблі нібито відбили атаку українських безекіпажних катерів. За даними місцевої влади, постраждалих та руйнувань немає.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти потужно розгорнули корабельне угруповання – Гуменюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі