понеділок, 19 квітня 2010 13:38

Обама планує бути на Марсі у 2035 році

Обама планує бути на Марсі у 2035 році
Президент США Барак Обама, 48 років, прогнозує, що до 2035 року США надішлють астронавтів на орбіту довкола Марсу, а згодом - і на саму планету. Він сподівається стати свідком цієї події.

На початку наступного десятиліття протестують технічні засоби, потрібні для досліджень космосу. До 2025-го американці сподіваються збудувати космічний корабель, що зробить можливим здійснення пілотованої місії з Місяця у відкритий космос. Про це Обама заявив, презентуючи майбутню стратегію американської космічної програми у космічному центрі "Кеннеді" на мисі Канаверал, штат Флорида.

"Ми розпочнемо з відправки астронавтів на астероїд, що буде вперше в історії, - сказав президент США. - Десь за 30 років цього століття, я розраховую, ми зможемо послати людей на навколомарсіанську орбіту, і повернути їх на Землю неушкодженими. А пізніше зможемо послати людину на Марс. Сподіваюсь, я ще тут буду, щоб це побачити.
Президент підкреслив, що влада США збільшила на 6 мільярдів доларів бюджет НАСА.

Обама також зазначав, що розуміє неспокій представників космічної агенції та дослуховується до думки критиків, серед яких і перша людина, яка побувала на Місяці, Ніл Армстронґ.

"Немає людини більш відданої ідеї освоєння космосу, аніж я, але ми мусимо все робити розумно, - сказав американський президент.
Збільшення фінансування НАСА дасть можливість розширення досліджень Сонячної системи, розвитку спостережень на Землі задля кращого уявлення про кліматичні зміни та серйознішої підтримки приватним космічним компаніям, що є основою американських космічних програм. Президент вважає, що висадження на Марсі важливіше, аніж повторне висадження на Місяці.

У лютому уряд Обами оголосив про призупинення планів про запуск нового покоління космічного корабля, на якому астронавти мали повернутись на Місяць, а потім полетіти до Марса і навіть далі. Ця програма суттєво відстала від графіку та перевищила бюджет. На думку нового уряду, при нинішньому фінансуванні вона не могла б досягти мети.

Страх перед призупиненням пілотованих місій, закриття тисяч робочих місць та припинення панування США в космосі останніми місяцями викликало у країні гостру критику Обами.
Gazeta.uа за матеріалами Politics Daily
Зараз ви читаєте новину «Обама планує бути на Марсі у 2035 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі